Business Internaţional

Prăbuşirea fondului Archegos loveşte piaţa SPAC-urilor, noul model de business preferat al investitorilor de pe Wall Street

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

30.05.2021, 23:45 1388

Piaţa SPAC-urilor (special purpose acquisition company) a devenit o victimă neaşteptată a scandalului Archegos Capital Management, în condiţiile în care băncile limitează creditele oferite către fondurile de hedging ce investesc masiv în companii „de faţadă”, scrie Financial Times.

Băncile de pe Wall Street sunt din ce în ce mai atente cu privire la avantajele pe care le oferă clienţilor în urma prăbuşirii fondului de investiţii Archegos, condus de omul de afaceri Bill Hwang, forţând fondurile hedging şi afacerile de familie să îşi reconsidere investiţiile în SPAC-uri, numite de analişti „companii-cecuri în alb”.

Un SPAC este o firmă creată de investitori cu un singur scop: să strângă bani printr-o listare pe bursă ca ulterior să cumpere o altă companie. Totodată, un SPAC nu are operaţiuni comerciale: nu produce nimic, nu vinde nimic.

În cele mai multe cazuri, singurele active pe care le are un SPAC sunt banii strânşi prin listarea la bursă, conform unui raport SEC, autoritatea de supraveghere financiară din Statele Unite.

Potrivit informaţiilor Refinitiv, doar 13 SPAC-uri s-au listat luna trecută în SUA, faţă de 110 în martie, datele fiind influenţate direct de prăbuşirea Archegos.

Între timp, raportul semi-anual al Rezervei Federale a SUA (Fed) a scos la iveală faptul că unele evaluări de active sunt „relativ ridicate prin comparaţie cu normele istorice” şi „ar putea fi predispuse la declinuri semnificative în situaţia în care va scădea apetitul pentru riscuri”.

Însă Banca Centrală a Statelor Unite a recunoscut că autorităţile financiare nu au instrumentele necesare pentru a monitoriza riscurile asumate de traderi precum Bill Hwang, care a folosit bani împrumutaţi pentru a plasa pariuri pe acţiuni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO