Business Internaţional

Povestea şefului Alibaba, cel mai mare retailer online din China: de la un profesor sărac la cel mai bogat om din China

Povestea şefului Alibaba, cel mai mare retailer online...
19.09.2014, 19:26 4077

Un fost profesor chinez care a înfiinţat o afacere cu 60.000 de dolari, împrumutaţi de la prieteni, este cel mai important om de pe Wall Street, după ce compania sa a reuşit să atragă 21,8 miliarde de dolari în oferta publică iniţială de vânzare de acţiuni (IPO) derulată pe bursa de la New York, devenind astfel cea mai vânată companie care a venit vreodată pe Wall Street.

Alibaba a vândut cu 68 de dolari fiecare dintre cele 320,1 milioane de acţiuni puse în vânzare. Tranzacţia evaluează compania la 167,6 miliarde de dolari. Acţiunile Alibaba au debutat vineri dimineaţă pe bursa de la New York la un preţ de 92,70 de dolari.

Jack Ma, în prezent preşedinte al Alibaba, a fondat compania în anul 1999, în urma unei investitii de 60.000 de dolari, adunaţi de la 80 de prieteni din Hangzhou, în sudul Chinei. Site-ul favorizează relaţiile dintre exportatorii din China cu companii din 190 de ţări din întreaga lume.

În 1995, profesorul chinez Jack Ma a plecat într-o călătorie în SUA pentru prima dată. În timpul călătoriei un prieten i-a arătat cum “funcţionează” internetul. Ma s-a hotărât să caute pe Internet tipuri de bere. El a fost surprins însă că printre rezultatele căutării nu s-a aflat nicio bere chinezească.  De fapt, nu a reuşit să găsească pe internet nimic despre China, scrie Business Insider. 

Când s-a intors acasă, Ma a decis să înfiinţeze China Pages, un registru online al companiilor interesate de export, cunoscut ca prima afacere online din China. Patru ani mai târziu, Ma a mai făcut un pariu în online: retailerul online Alibaba.

Alibaba este astăzi cel mai mare retailer online din China, iar Jack Ma, co-fondatorul şi preşedintele Alibaba, a devenit cel mai bogat om din ţară, cu o avere de 21,8 miliarde de dolari, în 2013, conform indicelui miliardarilor calculat de Bloomberg.

Ma, care deţine 8,9% din campanie, a renunţat la poziţia de CEO, ocupând în prezent funcţia de preşedinte al Alibaba. Ma nu are un profil standard de CEO în IT. A picat de două ori examenul de admitere la facultate, a ales iniţial să devină profesor şi nu ştie să programeze.

Povestea lui Ma începe în Hangzhou, un oraş chinezesc cu 2,4 milioane de locuitori, în apropiere de Shanghai, unde acesta s-a născut, în 1964, într-o familie de artişti.

Jack Ma nu a excelat niciodată în matematică, motiv pentru care a reuşit să intre la facultate abia din a treia încercare. În 1988, el a absolvit Institutul Profesorilor din Hagzhou. Ma a declarat că a fost respins la mai multe interviuri de angajare, inclusiv pentru un post de manager la lanţul de restaurante Kentucky Fried Chicken.

Cu toate acestea, el a ajuns profesor de engleză, câştigând în jur de 12 dolari pe lună la o universitate locală. Mai târziu, Ma a fondat o companie de traduceri, prin care a ajuns în Statele Unite pentru prima dată, unde a descoperit Internetul. China Pages a fost prima încercare de afacere online a lui Ma. El a fost însă forţat să se asocieze cu China Telecom, iar mai târziu a pierdut controlul companiei, potrivit The New York Times.  Ma nu s-a lăsat bătut şi a mai făcut un pariu în mediul antreprenorial.  În 1999, Ma şi-a chemat 17 prieteni la el acasă şi împreună au construit propriul lor magazin online.

Site-ul Alibaba le permite exportatorilor să posteze informaţii despre produsele lor, iar cumpărătorii aveau opţiunea de căutare. În scurt timp, Alibaba a atras membri din întreaga lume. În octombrie 1999, compania a atras o finanţare de 5 milioane de dolari la de banca americană Goldman Sachs şi 20 de milioane de dolari de la SoftBank, o companie japoneză de telecom.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO