Business Internaţional

Povestea de dragoste dintre rusi si dolar s-a sfarsit

19.03.2003, 00:00 10

In luna ianuarie, pentru prima data de cand bancnotele si monedele euro au fost lansate, pe 1 ianuarie 2001, rusii au cumparat mai multi euro decat dolari, conform ultimelor date publicate de Banca Centrala.
Rusii au cumparat, in ianuarie, mai multi dolari decat euro de la banci, adica 1,193 miliarde de dolari fata de 701 milioane de euro, dar au si vandut mai multi dolari decat euro. Drept rezultat, 598 milioane de euro au ajuns in mainile populatiei, fata de numai 438 milioane de dolari.
Preocupati de scaderea neintrerupta a dolarului, care a pierdut peste 10 puncte procentuale in raport cu euro in ultimele luni, scazand cu 1,3% fata de rubla de la inceputul acestui an, rusii se grabesc sa-si diversifice economiile, ce erau candva exprimate exclusiv in dolari.
Totusi, analistii sustin ca aceasta tendinta este una temporara si ca piata se va stabiliza probabil odata cu rezolvarea conflictului din Irak.
"Situatia din Irak este principalul factor ce afecteaza rata dolar/euro si cererea de numerar," a declarat Natalya Orlova, economist in cadrul Alfa Bank.
"Cu cat climatul de nesiguranta din Irak se va prelungi, cu atat va scadea dolarul si va creste cererea de euro," a declarat aceasta.
In ansamblu, importurile de euro efectuate de bancile rusesti s-au dublat pana la o valoare record de 751 milioane in luna ianuarie, in timp ce cetatenii rusi au cumparat de sapte ori mai multi euro decat au vandut, conform bancii centrale.
Bancherii spun in prezent ca cererea de dolari este aproape inexistenta, pentru ca tendinta generala este aceea de a vinde. Astfel, bancile au importat o suma totala de numai 944 milioane de dolari in luna ianuarie, in comparatie cu 2,5 miliarde de dolari in decembrie.
"Cererea de euro a crescut cu 20, pana la 30% pe luna," a declarat Kirill Grisanov, director al departamentului ce se ocupa de piata monetara, din cadrul Raiffeisenbank Moscova. "Este o perioada propice pentru achizitionarea de euro, moneda dovedindu-se a fi un bun instrument de economisire".
"Daca aceasta tendinta va continua, Rusia ar putea deveni un exportator de dolari pentru a doua oara in ultimul deceniu," a declarat Vasili Zablodski, director adjunct al departamentului de investitii al MDM Bank, unul dintre cei mai mari importanti importatori de lichiditati de pe piata.
Acesta a mentionat ca prima data Rusia a fost un exportator net de dolari dupa atacurile teroriste din 11 septembrie.
"Pana la urma, vom avea doua monede mondiale majore si o distributie mai echilibrata a riscurilor intre acestea," a declarat Zablodski.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO