Business Internaţional

Posibilul arsenal al separatiştilor din Ucraina este tot mai mare, mai variat şi mai sofisticat

Forţele armate ucrainene au capturat de la insurgenţi un astfel de tanc provenit din Rusia şi au descoperit că avea unele componente noi fabricate în Sankt Petersburg

Forţele armate ucrainene au capturat de la insurgenţi un astfel de tanc provenit din Rusia şi au descoperit că avea unele componente noi fabricate în Sankt Petersburg

Autor: Liviu Popescu

25.07.2014, 00:04 1197
Pe cerul Ucrainei se duce un război în care au fost doborâte deja 14 aeronave militare ucrainene şi un avion civil malaiezian cu aproape 300 de pasageri la bord deasupra teritoriilor controlate de insurgenţii proruşi, ceea ce sugerează că aceştia deţin arme anti-aeriene suficient de sofisticate pentru a anihila tehnologie sovietică de luptă cândva de temut.

Serviciile de informaţii din SUA şi alte state NATO au prezentat arsenalul cu care separatiştii luptă cu armata ucraineană. Insurgenţii deţin câteva zeci de tancuri sovietice T-64, cu preţ minim de aproape 200.000 de dolari pe unitate. Acestea sunt cele mai devastatoare echipamente terestre de luptă controlate de rebeli. Tancul, construit de URSS, inclusiv în fabricile din Ucraina, în anii  ’60 era la acea perioadă cel mai performant şi cel mai scump tanc din armata sovietică. T-64 a stat la baza unora dintre tancuri sovietice moderne precum T-80. În prezent, aproape 2.000 de tancuri T-64 sunt în doratea armatei ucrainene şi alte 4.000 se află în Rusia, unde urmează să fie casate, scrie agenţia Thomson Reuters.

Pe 27 iunie, forţele armate ucrainene au capturat de la insurgenţi un astfel de tanc provenit din Rusia şi au descoperit că avea unele componente noi fabricate în Sank Petersburg, iar cu doar câteva zile înainte de doborârea avionului malaieazian, oficialii serviciului american de informaţii au anunţat că au detectat un convoi de „aproape 150 de vehicule“ care se îndrepta din Rusia spre estul Ucrainei. Insurgenţii sunt dotaţi, de asemenea, cu lansatoare de rachete Grad, bazate tot pe tehnologie sovietică, cu un preţ minim de aproape 35.000 dolari pe unitate, baterii de mortiere autopropulsate 2S9 Nona, cu o rază de foc de până la 13 kilometri şi, de asemenea, tot de origine sovietică, arme de calibru mic şi sisteme anti-aeriane sofisticate precum baterii BUK, printre cele mai de temut aflate în dotarea armatelor URSS.

„Strategia generală, pe care mulţi din Vest încă nu o observă, este că Rusia formează o armată. Nu o organizaţie de guerilă şi nu o mişcare de rezistenţă. O armată în adevăratul sens al cuvântului“, consideră Jonathan Eyal, directorul internaţional al Royal United Services, un institut militar britanic.

Atunci când brigăzile rebele şi unităţile de voluntari cazaci au apărut în Crimeea şi în estul Ucrainei, comunitatea internaţională a dorit să ştie de cine sunt aceştia înarmaţi, însă preşedintele rus Vladimir Putin a ridicat din umeri şi a sugerat că armele au fost probabil cumpărate din magazine. Însă tancurile nu pot fi cumpărate din magazine. Şi nici sistemele de rachete anti-aeriene precum cele despre care ucrainenii spun că au doborât avionul malaiezian, notează Financial Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO