Business Internaţional

Posibilitatea majorarii dobanzilor tine euro sus

31.10.2005, 17:43 10

Saptamana trecuta, moneda unica europeana a inregistrat cea mai semnificativa crestere in raport cu dolarul a ultimelor doua luni, dupa ce oficiali ai Bancii Centrale Europene au sugerat o posibila majorare a ratelor dobanzii pentru prima data in decurs de cinci ani, cu scopul reducerii inflatiei, relateaza Bloomberg.

Cererea de moneda europeana a crescut in contextul in care membrii consiliului BCE au declarat ca banca nu va ezita sa impinga in sus costurile legate de contractarea de imprumuturi in cazul in care cresterea pretului la energie va genera solicitari de majorari salariale.

"Acum, banca este asteptata sa majoreze dobanzile in primul trimestru sau chiar la inceputul lunii decembrie", a declarat Niels From, strateg in cadrul WestLB din Dusseldorf.

Astfel, saptamana trecuta, moneda euro crescuse cu 1% pana la 1,2069 dolari sambata, la bursa newyorkeza. Aceasta a reprezentat cea mai semnificativa crestere saptamanala, de la avansul de 2% din perioada incheiata pe 2 septembrie. Euro a scazut apoi usor in urma unui raport guvernamental conform caruia economia americana a inregistrat un ritm de dezvoltare mai rapid decat se astepta, sprijinind dolarul.

O majorare a ratelor in zona euro ar putea genera interesul investitorilor fata de titlurile europene, contribuind la intreruperea declinului de 11% inregistrat de euro in raport cu dolarul in acest an.

Ratele dobanzii in regiunea euro au ramas la nivelul de 2% din 2003, cel mai scazut nivel de sase decenii, in timp ce banca centrala americana (Fed) a majorat rata de referinta de 11 ori din iunie 2004, pana la 3,75%.

Nout Wellink, membru al consiliului BCE, a declarat in cadrul unui interviu ca strategii sunt "din ce in ce mai ingrijorati in legatura cu inflatia". Weber a mai declarat, pe 25 octombrie, ca BCE ar putea majora ratele in cazul in care costurile petroliere determina majorari salariale.

Preturile la consum au crescut cu 2,5% in zona euro in octombrie comparativ cu perioada similara a anului trecut, dupa cresterea de 2,6% inregistrata in septembrie, cea mai semnificativa in decurs de trei ani, arata Biroul de Statistica al UE. Inflatia se situeaza deasupra tintei de 2% stabilite de BCE de 10 luni. Separat, Comisia Europeana a aratat ca increderea in sectorul industriei a atins cel mai inalt nivel din noua luni, iar increderea consumatorilor a atins cel mai ridicat nivel din aprilie.

"Sunt sceptic cu privire la o posibila majorare a ratelor de catre BCE in acest an. Daca BCE nu va lua o astfel de masura, euro va scadea," declara Steve Barrow, strateg in cadrul bancii Bear Stearns.

Dolarul a crescut vineri dupa ce Departamentul de Comert a anuntat ca PIB-ul Statelor Unite a inregistrat o rata anualizata de crestere de 3,8% trimestrul trecut. Aceasta crestere mai rapida sugereaza ca economia a trecut cu bine peste cele doua uragane din septembrie si ca Fed ar putea avea un motiv in plus sa-si continue majorarile de dobanda.

Cresterea dolarului a fost limitata pentru ca raportul referitor la PIB nu a fost destul de puternic sa determine Fed sa renunte la politica sa de majorari "moderate" ale ratelor dobanzii, indica analistii.

"Avem nevoie de dovezi clare ca economia creste atat de puternic incat sa determine Fed-ul sa majoreze ratele dobanzii peste nivelul de 4,5%", a declarat Brian Rose, analist in cadrul Bank of Tokyo-Mitsubishi din New York.

Dolarul a scazut pe 27 octombrie in urma unui raport guvernamental ce indica un declin, luna trecuta, al comenzilor primite de fabricile americane de bunuri de folosinta indelungata. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO