Business Internaţional

Posibilitatea ca Scoţia să se rupă de Regat zguduie pieţele şi aruncă scena politică britanică în incertitudine

În urmă cu doar o săptămână, riscul ca scoţienii să se rupă de Regat era considerat de pieţele financiare şi de autorităţile guvernamentale ca improbabil. Acum 51% dintre scoţieni ar vota pentru independenţă. Sursa foto - AFP

În urmă cu doar o săptămână, riscul ca scoţienii să se rupă de Regat era considerat de pieţele financiare şi de autorităţile guvernamentale ca improbabil. Acum 51% dintre scoţieni ar vota pentru independenţă. Sursa foto - AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

09.09.2014, 00:05 1702
Perspectiva independenţei Scoţiei a împins lira sterlină la minimul ultimelor 10 luni şi a deschis un capitol de incertitudine politică şi economică pentru Marea Britanie, unul dintre cele mai problematice state ale Uniunii Europene.

Guvernanţii britanici, care au ameninţat nu de puţine ori cu scoaterea Regatului din UE, fac acum concesii disperate scoţienilor pentru a împiedica ruperea unei uniuni care durează de mai bine de trei secole.

Lira sterlină s-a depreciat în primele ore ale şedinţei de tranzacţionare de ieri de pe pieţele europene cu peste 1%, cel mai mult în aproape 13 luni, la 1,6145 de dolari. De asemenea, moneda britanică a scăzut cu aproape 1% faţă de euro. Declanşatorul deprecierilor este un sondaj de opinie care arată că pentru prima dată numărul celor decişi să voteze pe 18 septembrie în referendum pentru independenţa Scoţiei este mai mare decât al celor care se vor opune.

„Un vot pentru independenţă ar fi capitolul de deschidere al incertitudinilor legate de probleme variind de la cum se va ajunge la independenţă economică şi politică, structura instituţiilor rezultate, creditorul de ultimă instanţă al Scoţiei, împărţirea activelor şi pasivelor, impactul fiscal şi viitoarele politici şi ce opţiuni va avea Scoţia legat de moneda pe care o va folosi“, explică analiştii băncii britanice Barclays, citaţi de Reuters.

Cu mai puţin de două săptămâni până la referendum, un sondaj de opinie publicat de Sunday Times arată că 51% dintre scoţienii care au decis să voteze vor alege independenţa. În urmă cu doar o săptămână, riscul ca scoţienii să se rupă de Regat era considerat de pieţele financiare şi de autorităţile guvernamentale ca improbabil. „Viteza cu care situaţia se schimbă a şocat mulţi oameni“, apreciază Adam Myers, analist la Crédit Agricole.

În acest context, cancelarul George Osborne a anunţat că scoţienii vor avea un statut mai puternic în Regat dacă decid să rămână. Scoţia va avea o putere de decizie mai mare în privinţa taxelor proprii, a cheltuielilor şi a asigurărilor sociale.

El a avertizat totuşi că Scoţia independentă nu va putea folosi lira sterlină.

Unii observatori spun că independenţa Scoţiei ar forţa ieşirea de la guvernare a premierului David Cameron, cel care a propus referendumul după ce scoţienii au ales în 2011 să fie guvernaţi de un partid naţionalist. Numele complet al partidului lui Cameron este Partidul Conservator şi Unionist.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO