Business Internaţional

Posibile probleme pentru Hillary Clinton: Donald Trump îşi schimbă stilul de atacuri dure, iar Republicanii se aliniază în spatele lui să-l susţină

Posibile probleme pentru Hillary Clinton: Donald Trump...

Autor: Mihai Draghici

13.08.2016, 11:49 2081

După ce i-a acuzat pe preşedintele Barack Obama şi pe Hillary Clinton, candidatul democrat la preşedinţie, că ar fi "fondatorii reţelei teroriste Stat Islamic", Donald Trump a revenit vineri asupra declaraţiilor, explicând că era doar ironic.

Echipa de campanie a lui Donald Trump s-a întâlnit vineri cu lideri ai Consiliului Naţional al Partidului Republican. După reuniune, într-o apariţie-surpriză, Reince Priebus, preşedintele Consiliului Naţional Republican, care în culise a exprimat furie privind declaraţii controversate făcute de Donald Trump, a prezentat candidatul la un eveniment de campanie desfăşurat în Erie, Pennsylvania, iar cei doi s-au îmbrăţişat pe scenă.

"Suntem onoraţi să colaborăm cu Donald Trump şi cu echipa lui de campanie. Şi nu credeţi toată mizeria pe care o citiţi în presă. Donald Trump, Partidul Republican, noi toţi, îl vom instala la Casa Albă şi vom salva ţara împreună", a declarat Priebus în faţa a mii de susţinători ai candidatului republican.

Anterior, surse politice republicane anunţau că Priebus era furios că Trump refuza să susţină candidatura preşedintelui Camerei Reprezentanţilor Paul Ryan în alegerile paralamentare şi din cauza disputei pe care Donald Trump a avut-o cu părinţii unui militar musulman decedat în Irak. Între timp, Donald Trump a anunţat că îl susţine pe Paul Ryan.

Trump l-a adus pe Priebus pe scenă şi la un alt eveniment electoral, în Altoona, Pennsylvania, mulţumindu-i şi insistând că Partidul Republican este unit. "Trebuie să spun că avem o mare unitate", a afirmat Trump.

Referindu-se la declaraţiile în care îi acuza pe Barack Obama şi pe Hillary Clinton că ar fi "fondatorii reţelei teroriste Stat Islamic", Trump a precizat: "Am spus acest lucru pentru că este adevărat, dar oarecum sarcastic, că este fondatorul ISIS, iar ea îi este secundul apropiat; ei nu înţeleg sarcasmul?". La sfârşitul lunii iulie, Trump a invocat ironia şi după ce a cerut Rusiei şi Chinei să atace serverele lui Hillary Clinton şi să facă informaţiile publice.

Un sondaj efectuat de Wall Street Journal/NBC News/Marist efectuat vineri relevă că popularitatea lui Donald Trump se erodează în trei state care oscilează între candidatul republican şi cel democrat. Aceste state vor juca roluri esenţiale în scrutinul prezidenţial din 8 noiembrie. Sondajul arată că Hillary Clinton îşi sporeşte avansul în Colorado, Virginia şi Carolina de Nord, menţinând la acelaşi nivel avantajul în Florida.

Vineri, Hillary Clinton şi-a făcut publice formularele fiscale pe 2015, într-un semn de transparenţă, echipa ei cerându-i lui Donald Trump să facă un gest similar.

Presiunile din partea liderilor şi alegătorilor republicani s-au intensificat, miercuri, în sensul eliminării lui Donald Trump din cursa prezidenţială, după controversatele declaraţii percepute ca fiind o instigare la un act de violenţă contra adversarei democrate Hillary Clinton, relatează Reuters. Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos, 19% dintre alegătorii înregistraţi în Partidul Republican vor ca Donald Trump să se retragă din cursa prezidenţială, iar alţi 10% se gândesc la această posibilitate. Fostul congresman republican Joe Scarborough a argumentat, într-un editorial publicat în cotidianul The Washington Post, că liderii Partidului Republican trebuie să găsească o modalitate de scoatere a lui Donald Trump din cursa prezidenţială. Donald Trump a generat marţi o nouă controversă, părând să le recomande susţinătorilor accesului la arme de foc să recurgă la violenţă împotriva adversarei sale democrate, Hillary Clinton.

"Hillary vrea practic să abroge Al II-lea Amendament al Constituţiei SUA. Dacă va ajunge în poziţia de a desemna judecătorii (instanţei supreme - n.red), nu va mai rămâne nimic de făcut. Deşi susţinătorilor celui de-Al II-lea Amendament poate le va rămâne ceva, nu ştiu", a declarat Donald Trump, conform postului CNN. "Dar vă spun ceva - ziua în care Hillary va ajunge să îşi numească propriii judecători va fi oribilă", a adăugat Trump. Al II-lea Amendament al Constituţiei Statelor Unite garantează dreptul cetăţenilor americani de a avea arme de foc. În contextul numeroaselor atacuri armate, Administraţia Barack Obama a pledat pentru limitarea accesului la arme de foc, o idee susţinută şi de Hillary Clinton, candidatul democrat la funcţia de preşedinte.

Declaraţia controversată a lui Donald Trump a generat temeri, analiştii neştiind dacă este o formă de instigare la un act de violenţă contra lui Hillary Clinton ori o referire la intensificarea activităţilor politice. Robby Mook, managerul de campanie electorală al lui Hillary Clinton, a reacţionat: "Este foarte simplu - ceea ce afirmă Trump este periculos. Un om care vrea să devină preşedinte al SUA nu ar trebui să facă niciun fel de sugestie privind recurgerea la acte de violenţă".

Dar Jason Miller, consilier pentru comunicare al echipei lui Donald Trump, a explicat că este vorba de folosirea influenţei politice a susţinătorilor menţinerii celui de-Al II-lea Amendament. "Se numeşte putere de solidarizare - susţinătorii celui de-Al II-lea Amendament au un spirit uimitor şi sunt extrem de uniţi, ceea ce le conferă o putere politică enormă. Anul acesta, vor vota în număr-record, dar nu cu Hillary Clinton, ci cu Donald Trump", a spus el.

La rândul său, Mike Pence, candidatul republican la funcţia de vicepreşedinte al SUA, a ţinut să tempereze afirmaţiile colegului său. "Cred că Donald Trump este foarte clar. Hillary Clinton s-a exprimat foarte clar că vrea modificarea dreptului cetăţenilor ce respectă legile de a deţine arme de foc. Şi cred că Donald Trump spune clar că oamenii care se bucură de acest drept, cei care cred că deţinerea armelor de foc de către cetăţenii responsabili contribuie la menţinerea siguranţei în comunităţi trebuie să fie implicaţi în procesul politic", a explicat Mike Pence, conform NBC News. Întrebat de jurnalişti dacă afirmaţia lui Donald Trump ar conţine vreo sugestie în sensul recurgerii la violenţă contra lui Hillary Clinton, Pence a precizat: "Sigur că nu. Donald Trump îndeamnă oamenii să acţioneze în conformitate cu propriile convingeri cu ocazia alegerilor".

Donald Trump s-a expus unor critici dure din cauza polemicilor cu familia unui militar musulman decedat în Irak. În plus, de-a lungul campaniei, Trump a formulat o serie de propuneri controversate, precum interzicerea venirii imigranţilor musulmani în Statele Unite, construirea unui zid la frontiera cu Mexicul şi reconfigurarea relaţiilor cu NATO, Japonia şi Coreea de Sud.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO