Business Internaţional

Posibilă "Soluţie Cernobîl" pentru reactoarele nucleare de la Fukushima

Posibilă "Soluţie Cernobîl" pentru reactoarele nucleare de la Fukushima

Autor: Radu Racu

19.03.2011, 12:16 103

Autorităţile japoneze iau în calcul aplicareaunei soluţii de "tip Cernobîl" pentru centrala nucleară de la Fukushima, care arurma să fie îngropată în nisip şi ciment, scrieThe Telegraph.

Soluţia aplicată în Ucraina în anii '80 va fiînsă ultima opţiune pentru echipele de salvare, pentru că zona arfu izolată pentru mai multe decenii, notează publicaţia britanică."Nu este imposibil să învelim reactoarele în ciment dar prioritateanoastră acum este să le răcim", au declarat reprezentanţi aiTokyo Electric Plant, compania care administreazăcentrala nucleară.

Sâmbătă dimineaţă, ministrul japonez alApărării a declarat că autorităţile intenţioneazăsă pună în funcţiune un dispozitiv împreună cu armata şi pompieriipentru a uda în permanenţă reactoarele de lacentrala Fukushima.

"În loc să udăm în reprize de câteva minute, vrem să punem înfuncţiune un dispozitiv care să permită deversarea apei în modcontinuu", a explicat Toshimi Kitazawa, în cadrul unei conferinţede presă.

Armata japoneză a încercat de joi sărăcească reactoarele cu ajutorul elicopterelor carearuncau apă în zonă, însă operaţiunea nu a fost foarteeficientă.

Japonia se luptă deja de mai bine de osăptămână să evite un dezastru nuclear la una din cele mai maricentrale ale ţării, după ce vinerea trecută uncutremur de magnitudinea 9 pe scara Richter agenerat un tsunami cu valuri de zece metri care adevastat insulele nipone dinspre nord.

Pe 26 aprilie 1986 centrala nucleară de laCernobîl, un mic oraş din nordulUcrainei a explodat aruncând în aer un nor de radiaţiicare a traversat continentul. Măsura aplicată atunci de autorităţia fost închiderea reactoarelor într-un sarcofag debeton cu o grosime de mai muţi metri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO