Business Internaţional

Portughezii sunt îngrijoraţi că spaniolii pun stăpânire pe sistemul lor bancar

Portughezii sunt îngrijoraţi că spaniolii pun...

Autor: Bogdan Cojocaru

19.04.2016, 00:03 689

Banco BPI va fi cea de-a treia bancă portugheză vândută în ultimele luni dacă oferta CaixaBank pentru aceasta va avea succes, scrie Wall Street Journal.

Mulţi legislatori, oameni de afaceri şi comentatori influenţi din Portugalia sunt însă nemulţumiţi. Motivul? Cei care fac achiziţiile sunt spanioli. Reacţia portughezilor arată cum abordările naţionaliste pot ridica obstacole în calea tranzacţi­ilor din sectorul financiar, reprezentând în acelaşi timp o ameninţare la adresa eforturilor Băncii Centrale Europene de a promova fuziunile cross-border pentru consolidarea sistemului bancar al blocului monetar. Neoficial, BCE susţine achiziţiile de bănci portugheze de către rivale din Spania, acestea putând contribui la accelerarea curăţării sistemului bancar al Portugaliei, potrivit unor surse familiare cu situaţia.

Mai multe dintre băncile portugheze au primit ajutor de stat în 2012, însă multe se confruntă în continuare cu profitabilitate scăzută, credite neperformante şi capital slab.

Băncile spaniole sunt interesate de achiziţii în Portugalia pentru că instituţiile financiare de acolo sunt relativ ieftine, apropiate geografic, iar piaţa are o demografie asemănătoare cu cea de acasă.

Din aceste motive, bancherii spanioli tind să înţeleagă foarte bine ce vor clienţii din Portugalia.

Unii creditori spanioli vor de asemenea să-şi extindă cota de piaţă existentă. Unii oficiali portughezi se încruntă, însă, în faţa unor astfel de planuri de expansiune.

„Nu cred că o concentrare a băncilor portugheze în mâinile spaniolilor este un lucru bun“, afirmă Luis Marques Mendes, fost lider al Partidului Social Democrat şi un comentator influent. „În vremuri de criză cine ar decide cu privire la creditarea companiilor noastre mici şi mijlocii? Spania? Nu e bine“.

De asemenea, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Portugaliei Bruno Bobone a făcut recent apel la oamenii de afaceri să creeze o nouă bancă locală, pe lângă banca de stat Caixa Geral de Depositos, cea mai mare din Portugalia după active.

Vitor Bento, fost CEO al Novo Banco, scoasă la vânzare, a declarat că Portugalia ar trebui să se gândească să naţionalizeze banca decât să rişte o nouă achiziţie de către un investitor străin.

Oficial, guvernul portughez a salutat investiţiile spaniole în Portugalia. Oficialii, însă, inclusiv preşedintele ţării, urmăresc îndeaproape situaţia.

Bancherii spanioli resping ideea că achiziţiile lor reprezintă un atac la adresa independenţei financiare a ţării.

„Cred că este irelevant dacă băncile sunt spaniole, italiene sau franceze“, declara recent CEO-ul Bankinter Maria Dolores Dancausa. „Ce contează este că acestea pariază şi cred în viitorul acestei ţări“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO