Business Internaţional

Portugalia şi Spania: Aceeaşi peninsulă, două efecte total diferite ale coronavirusului

Portugalia şi Spania: Aceeaşi peninsulă, două efecte...

Autor: Eduard Ivanovici

17.05.2020, 09:29 2165

Spania, cu cele mai multe cazuri de coronavirus din Europa şi o serie de măsuri de distanţare încă în picioare, se uită la Portugalia cu o combinaţie de invidie şi perplexitate. Portugalia are puţin peste 1.000 de decese raportate la o populaţie de 10,2 milioane de locuitori, în timp ce Spania are 27.000 de morţi la o populaţie de 47 de milioane, potrivit El País.

Portugalia are o rată de mortalitate raportată la un milion de locuitori de cinci ori mai mică (111 vs. 569) şi nu a impus o stare de carantină atât de strictă ca în alte ţări din vestul continentului, bazându-se în schimb pe spirit civic. Chiar dacă restaurantele şi barurile s-au închis, economia nu a fost lovită atât de puternic.

Care este secretul Portugaliei? Experţii din ambele părţi ale graniţei scot în evidenţă câţiva factori, inclusiv numărul mai mic de călătorii între Italia şi Portugalia comparativ cu numărul de călătorii între Italia şi Spania. Însă deasupra tuturor aspectelor, Portugalia a acţionat mai rapid. După ce a fost martora evenimentelor din Italia şi Spania, autorităţile portugheze au declarat stare de urgenţă când ţara avea doar 100 de cazuri cu coronavirus şi niciun deces. În Spania, aceeaşi decizie a fost luată când s-au înregistrat 4.209 cazuri şi 120 de morţi.

Pentru epidemiologul Rita Sá Machado, un aspect fundamental a fost „aplicarea timpurie a măsurilor sanitare în spaţiul public, cum ar fi închiderea şcolilor”. Măsura a intrat în efect pe 16 martie, când a fost raportat primul deces.

„Varietatea măsurilor care au fost aplicate este de asemenea foarte importantă deoarece au făcut posibilă controlarea numărului de infecţii”, a adăugat Sá Machado.

Alberto Infante, un expert un sănătate publică, are aceeaşi părere: „Felul în care acţionezi la început determină tot ce se va întâmpla mai târziu. Chiar dacă nu am ştiut până la sfârşitul lunii februarie sau începutul lui martie, cazurile asimptomatice au jucat un rol foarte important. Portugalia a avut norocul să înţeleagă ce se întâmplă în Spania şi Italia şi să introducă din timp măsuri de combatere a epidemiei.”

„Portugalia nu are un sistem dezvoltat de regiuni care face luarea deciziilor mult mai complicată; guvernul [socialist] şi opoziţia au lucrat îndeaproape şi au avut acelaşi mesaj de la început; şi poate datorită acestui fapt şi pentru că au putut vedea ce se întâmplă peste graniţă, oamenii au dat dovadă de multă tărie”, a declarat Infante, adăugând că doar Partidul Comunist al Portugaliei (PCP) s-a pronunţat împotriva declarării stării de urgenţă, pe motiv că ar viola drepturile constituţionale ale cetăţenilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO