Business Internaţional

Portugalia nu are bani pentru a-şi plăti datoriile

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

03.04.2011, 23:40 21

Agenţia europeană de evaluare financiară Fitch a redus ratingulPortugaliei spunând că ţara are nevoie de susţinere financiarăexternă, în timp ce agenţia americană Standard & Poor's a redusratingul Irlandei în urma publicării rezultatelor testelor de stresrealizate în sectorul bancar, potrivit agenţiei de presă ThomsonReuters.

În pofida unei vânzări reuşite de titluri realizate vineri decătre Portugalia, Fitch a redus ratingul acordat ţării cu treitrepte până la BBB-. "Agenţia consideră sprijinul extern dreptnecesar pentru sporirea credibilităţii măsurilor de consolidarefiscală şi de reformă economică luate de Portugalia", menţioneazăFitch.

Portugalia va trebui să răscumpere obligaţiuni în valoare de 9miliarde de euro până în iunie, însă în prezent nu dispune de maimult de 5 miliarde de euro cash, potrivit estimărilor BarclaysCapital citate de The Telegraph. Oficialii portughezi au negat căţara nu-şi permite să-şi plătească datoriile.

Portugalia a vândut vineri obligaţiuni pe termen scurt de 1,645miliarde de euro, însă a trebuit să ofere o rată a dobânzii de5,79% pe an la euro, cu 2,5 puncte peste cea oferită în cadrulofertelor similare de anul trecut.

Randamentele titlurilor pe zece ani ale Portugaliei au continuatsă urce în pofida succesului ofertei, atingând 8,77%, în creşterecu peste un procent în ultima săptămână.

Pentru a agrava şi mai mult situaţia Portugaliei, al căreiprim-ministru şi-a dat demisia după ce parlamentul a respins un nouset de măsuri de austeritate, biroul de statistică al ţării a decisrevizuirea semnificativ în creştere a datelor privind datoriapublică din 2010 şi a celor referitoare la deficitul bugetar (92,4%din PIB, respectiv 8,6% din PIB).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO