Business Internaţional

Portugalia îşi închide graniţele pentru a opri răspândirea coronavirusului

Portugalia îşi închide graniţele pentru a opri...

Autor: Andreea Tobias

31.01.2021, 18:45 1076

Portugalia îşi închide graniţele pentru a opri răspândirea coronavirusului. Începând de duminică, intrările şi ieşirile fără un motiv valid sunt interzise în populara destinaţie de vacanţă.

De asemenea, au fost reintroduse controalele la graniţa cu Spania, la fel cum s-a întâmplat în primăvara anului trecut, scrie DPA.

Au fost, totodată, înăsprite controalele din porturi şi aeroporturi. Sunt exceptate doar persoanele care merg la serviciu sau care se întorc la reşedinţă. Sunt excepţii şi pentru transportul de mărfuri şi pentru urgenţe medicale sau ajutor umanitar.

Frontiera terestră de 1.214 kilometri dintre Portugalia şi Spania a fost închisă pentru prima dată pe 17 martie din cauza pandemiei. Acesta a fost redeschisă pe 1 iulie ca urmare a scăderii accentuate a numărului de infecţii la acea vreme.

Situaţia infectărilor în Portugalia este „foarte proastă”, a spus premierului Antonio Costa. Sâmbătă, s-au înregistrat 12.435 de noi infecţii şi alte 293 de decese în ţara cu 10,3 milioane de locuitori. Raportat la numărul de locuitori, cifrele sunt printre cele mai mari din lume, conform calculelor organizaţiilor internaţionale.

Conform Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), 1.429 de persoane la 100.000 de locuitori au fost infectate cu virus în decurs de 14 zile, plasând Portugalia înaintea Spaniei, unde numărul era 1.026, în partea de sus a listei din 30 de ţări.

Partenerii UE Austria şi Germania s-au oferit să ajute serviciul de sănătate portughez suprasolicitat. Austria s-a oferit să primească pacienţi Covid-19 grav bolnavi din Portugalia. Numărul persoanelor care vor fi transportate în Austria va fi clarificat cu Ministerul Sănătăţii din Portugalia, a anunţat cancelarul Sebastian Kurz duminică.

Austria a primit deja pacienţi cu terapie intensivă din Franţa, Italia şi Muntenegru.

Sistemul de sănătate portughez este supus unei presiuni masive din cauza numeroaselor infecţii. Potrivit autorităţilor, doar câteva paturi de terapie intensivă mai sunt disponibile.

Der Spiegel a scris că o echipă de 27 de medici şi paramedici ar putea fi trimisă în Portugalia la începutul săptămânii pentru a ajuta în spitalele supraîncărcate.

Portugalia a traversat pandemia relativ neafectată, dar din toamnă situaţia s-a deteriorat.

Din 15 ianuarie, Portugalia se află în izolare strictă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO