Business Internaţional

„Portugalia apelează la UE până la sfârşitul lunii“

Autor: Catalina Apostoiu

02.03.2011, 23:40 34

Portugalia va accepta sprijin financiar din partea UniuniiEuropene în această lună, în condiţiile în care costul emiterii deobligaţiuni de către această ţară devine nesustenabil, potrivitoficialilor Axa Investment Managers, citaţi de Bloomberg.

"Costurile de finanţare sunt pur şi simplu prea mari" pentruPortugalia, a declarat Christopher Iggo, director de investiţii încadrul Axa, al patrulea mare manager de fonduri de investiţii dinFranţa.

Randamentele obligaţiunilor pe zece ani ale Portugaliei au atins7,64% pe 10 februarie, cel mai ridicat de la lansarea euro în 1999.Acestea au depăşit pentru prima dată pragul de 7% pe 10 noiembrie,menţinându-se peste acest nivel din 4 februarie. Grecia a avutnevoie de sprijin la 17 zile după ce randamentele sale au trecut depragul de 7%, Irlanda rezistând mai puţin de o lună după trecereade acest nivel.

Încheierea de către Portugalia a unui acord de susţinere similarcelor semnate cu Grecia şi Irlanda ar permite liderilor UE să punălucrurile în ordine înaintea summitului de la sfârşitul luniimartie.

"Autorităţile nu ar vrea ca nesiguranţa să persiste dincolo desummit", a declarat Iggo.

Axa evită obligaţiunile celor mai îndatorate ţări din zona euro,sporindu-şi deţinerile de titluri guvernamentale germane, franceze,austriece, olandeze şi finlandeze în ultimul an.

"Spania este cazul interesant. Suntem încrezători că Spania seva descurca, însă trebuie să vedem anunţul de la sfârşitul luniimartie", a declarat oficialul Axa Investment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO