Business Internaţional

Portretul celui mai bogat om din Rusia, Viktor Vekselberg: De la inginerie la afaceri cu petrol şi nanotehnologie

Viktor Vekselberg, cel mai bogat rus

Foto AFP

Autor: Ioana Nita

24.10.2012, 00:02 2220

O mutare spectaculoasă pe tabla de şah a colosalului sector energetic rus aduce începând cu această săptămână titlul de cel mai bogat om din Rusia lui Viktor Vekselberg, un inginer care a pus bazele unui conglomerat industrial cu afaceri în sectorul chimic, petrolier, al mineritului, construc­ţiilor, telecomunicaţiilor şi nano­tehnologiei. Cu o avere de 18 mi­liarde dolari, Vekselberg l-a detro­nat pe magnatul rus Alisher Us­manov, cunoscut mai ales pentru că este un acţionar important la clubul britanic de fotbal Arsenal.

Vekselberg este propulsat pe primul loc al topului miliardarilor de acordul prin care grupul de petrol şi gaze naturale Rosneft, controlat de stat, preia pentru 54,8 miliarde dolari partici­paţia avută de British Petroleum la producă­torul de petrol TNK-BP, la care mil­i­ar­darul deţine acţiuni prin consorţiul AAR.

Prin tranzacţie, cea mai mare din sectorul corporate din Rusia, averea lui Vekselberg creşte cu 1,5 miliarde dolari. Miliardarul are astfel un avans de 700 milioane dolari în faţa lui Usmanov, potrivit Indexului Miliardarilor calculat zilnic de Bloomberg.

După finalizarea achiziţiei Ros­neft va asigura 5% din producţia globală de petrol, potrivit declara­ţiei directorului executiv al compa­niei, Igor Sechin, citat de Novinite.

Vekselberg (55 de ani), originar din Ucraina, a absolvit Institutul de Inginerie şi Transporturi din Mos­cova în 1979, iar din 1993 a devenit preşedintele consiliului de directori al conglomeratului Re­nova. Apoi, după reale­gerea preşe­dintelui Boris Elţîn din 1996, el s-a făcut remarcat ca preşedinte şi coproprietar al Tyumen Oil (TNK), una dintre cele mai mari companii de petrol şi gaze naturale din Rusia.

În 1997 Vekselberg a preluat controlul TNK şi a dezvoltat parte­neriatul cu BP. În ace­laşi timp, el a fondat SUAL Holding, încorpo­rată mai târziu în compania RUSAL, cel mai mare producător de aluminiu din lume. Ulte­rior, aceste companii au fost mutate sub um­bre­la grupului Renova, care în prezent face parte din consorţiul AAR (Alfa-Access-Renova).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO