Business Internaţional

Ponderea Chinei în exporturile globale a scăzut

Ponderea Chinei în exporturile globale a scăzut

Autor: Bogdan Cojocaru

19.08.2020, 00:00 115

Ponderea exporturilor Chinei în totalul mondial a fost afectată de războiul comercial dintre Washington şi Beijing care, împreună cu pandemia, cu cererile de guvernanţă corporativă şi ascensiunea inteligenţei artificiale, forţează companiile multinaţionale să reducă dependenţa lanţurilor lor de aprovizionare de superputerea economică asiatică, scrie Financial Times.

Anul trecut, exporturi ale Chinei reprezentate de 1.200 de produse au ajuns la o pondere de 22% în exporturile mondiale, cu trei puncte procentuale sub nivelul de anul precedent, potrivit unui studiu realizat de firma de avocatură Baker McKenzie şi de Silk Road Associates, o firmă de consultanţă economică.

Pentru bunurile de consum cota de pe piaţă globală a Chinei a scăzut cu patru puncte procentuale, până la 42%.

Anne Petterd, analistă la Baker McKenzie, spune că în urma perturbărilor cauzate de pandemie, companiile au căutat să-şi diversifice geografic lanţurile de aprovizionare, să-şi construiască mai multe straturi de siguranţă pe care să le supravegheze mai strict.

„Deşi era sectorul bunurilor de larg consum cel care trebuia să facă aceste mutări rapide, acum vedem o gamă fără precedent de industrii care încep să facă acelaşi lucru“, a spus ea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO