Business Internaţional

Polonia vrea să impoziteze suplimentar companiile mari pentru a-şi finanţa sistemul de sănătate: Taxa pe marile companii menită să acopere această reducere se va ridica la 0,4% din veniturile companiei, plus 10% din cheltuielile efectuate în scopuri de optimizare fiscală, a anunţat oficialul polonez

Polonia vrea să impoziteze suplimentar companiile mari...

Autor: Catalina Apostoiu

09.09.2021, 21:28 374

Guvernul polonez a aprobat un proiect de lege ce prevede introdu­cerea unei taxe minime pentru marile companii pentru a compensa reducerea contribuţiilor la sănătate din partea liber profesioniştilor în cadrul programului său de redresare a economiei.

În mai, Polonia anunţa planuri pentru contribuţii la sănătate nede­ductibile fiscal de 9%, însă ministrul adjunct de finanţe Jan Sarnowski a anunţat în această săptămână că rata va fi redusă la 4,9% pentru liber profesionişti în urma criticilor potrivit cărora aceasta ar afecta micile companii, notează Reuters.

Reducerea va diminua încasările sistemului naţional de sănătate cu 4,5 miliarde de zloţi (1 mld de euro), sumă ce ar trebui să fie acoperită de la buget, potrivit lui Sarnowski. Taxa pe marile companii menită să acopere această reducere se va ridica la 0,4% din veniturile companiei, plus 10% din cheltuielile efectuate în scopuri de optimizare fiscală, a anunţat oficialul polonez.

Guvernul se aşteaptă la încasări anuale de 2 miliarde de zloţi (443 milioane de euro) de pe urma taxei impuse companiilor mari, în prin­cipal internaţionale, a anunţat premierul polonez Mateusz Mora­wiecki. Măsura este de asemenea menită să sporească competitivitatea companiilor mici, a adăugat acesta, potrivit The First News.

„Urmând exemplul soluţiilor americană şi austriacă, introducem soluţii de aliniere, soluţii care vor proteja în acelaşi timp companiile poloneze, care sunt de obicei mai mici sau de dimensiuni medii într-o anumită industrie în comparaţie cu aceşti giganţi internaţionali“, a mai precizat Morawiecki.

Ministrul adjunct de finanţe a declarat că exceptările de la plata taxei vor include sectorul financiar, companiile noi în primii trei ani de activitate, companiile cu o structură simplă de ownership şi cele care plătesc aşa-numita taxă estoniană.

Guvernul polonez susţine că programul de redresare economică, anunţat prima dată în mai, va lăsa în plus 16,5 miliarde de zloţi (3,65 miliarde de euro) în buzunarele contribuabililor anual, acesta fiind însă criticat de liderii de business care spun că planurile privind contribuţii la sănătate nedeductibile fiscal vor afecta clasa de mijloc şi companiile mici.

În luna iunie a acestui an, miniştrii de finanţe ai G7 au ajuns la un acord ce susţine introducerea unei rate minime a taxei corporate la nivel mondial de cel puţin 15%, un acord care ar putea constitui baza unei înţelegeri globale.

Premierul ungar Viktor Orban a reacţionat catalogând planul drept „absurd“ şi anunţând că guvernul său va analiza planuri de urgenţă în cazul în care iniţiativa va merge mai departe, potrivit Reuters.

OCDE coordonează de ani întregi negocierile dintre 140 de ţări cu privire la reglementări privind taxarea serviciilor digitale transfrontaliere şi reducerea eroziunii bazei fiscale, o taxă corporate minimă la nivel mondial fiind unul dintre instrumentele majore analizate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO