Business Internaţional

Polonia vinde 10% din cea mai mare bancă a sa

Autor: Vlad Popescu

29.03.2011, 23:42 37

Polonia va vinde în luna septembrie cel puţin 10% din acţiunilebăncii PKO BP, participaţie în valoare de 5,4 miliarde zloţi (1,3mld. euro), în cadrul planului de privatizare de 5 mld. dolari(3,56 mld. euro) derulat în acest an, scrie agenţia de presăThomson Reuters.

"Vrem să vindem întreaga participaţie de 10% din PKO BP deţinutăde banca de stat BGK. Oferta publică va avea loc în a doua jumătatea lunii septembrie", a declarat ministrul trezoreriei AleksanderGrad. El a adăugat că ministerul urmează să decidă dacă va vinde şiacţiunile PKO deţinute direct de trezorerie.

Statul polonez contro­lează 51% din acţiunile PKO şi a anunţatcă ar putea reduce participaţia la minimum 25%, pentru a menţinecontrolul operaţional.

Guvernul vrea să schimbe statutul companiei, pentru a preveni oeventuală preluare ostilă. PKO are o valoare totală de piaţă de54,86 mld. zloţi (13 mld. euro). PKO şi grupul ungar OTP sunt celemai mari bănci din Europa Centrală şi de Est care nu suntcontrolate de grupuri occidentale.

Polonia vrea să acopere parţial deficitul bugetar cu venituridin privatizări, însă unele încercări de vânzare a acţiunilordeţinute de stat la diverse companii au eşuat, inclusiv în cazulcompaniilor de utilităţi Enea şi Energa.

Guvernul polonez a vândut recent o participaţie de 12% lacompania de utilităţi Tauron Polska Energia, pentru 1,28 mld. zloţi(320 mil. euro). Totodată, statul mai vrea să vândă acţiuni la PZU,cea mai mare companie de asigurări din ţară, până în 2013. Pentru apăstra controlul companiilor, Ministerul Trezoreriei a convocat oadunare a acţionarilor pe 14 aprilie în care va vota plafonareadrepturilor de vot ale altor acţionari la 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO