Business Internaţional

Polonia speră să primească o parte din soldaţii americani pe care Trump îi va retrage din Germania

Polonia speră să primească o parte din soldaţii...

Autor: Bogdan Cojocaru

09.06.2020, 00:00 58

Anunţul guvernului de la Washington că va reduce contingentul trupelor americane din Germania a atras critici din partea ţării gazdă şi i-a luat prin surprindere pe aliaţii NATO. În acelaşi timp, Polonia s-a oferit rapid să găzduiască unele dintre aceste forţe, scrie Euractiv. Wall Street Journal a raportat vineri că administraţia Trump a dispus reducerea numărului de soldaţi americani staţionaţi în Germania cu 9.500, la 25.000.

Aceasta este cea mai recentă dintr-o serie de decizii militare americane anunţate în ultimele luni care i-au prins pe aliaţi cu garda jos, printre acestea fiind cea de retragere a trupelor americane din Siria de Nord şi cea a lichidării unui general iranian, Qassem Soleimani, ceea ce a obligat NATO să-şi suspende misiunea de pregătire a militarilor din Irak la începutul acestui an.

În prezent, personal militar american staţionat în Germania se ridică la 34.674de soldaţi, inclusiv 20.774 în armata terestră şi 12.980 în forţele aeriene, potrivit unui raport al Pentagonului. În Germania sunt staţionaţi mai mulţi soldaţi americani decât în orice altă ţară europeană, iar infrastructura militară americană din Stuttgart a reprezentat o bază cheie pentru misiunile din Afganistan şi Irak. Relaţia Germaniei cu Statele Unite este „complicată“, a declarat ministrul de externe german Heiko Maas, care a precizat că regretă retragerea soldaţilor americani din Germania.

Alţi oficiali au reacţionat mai dur, acuzându-l pe Trump că ia decizii unilateral, cu ignorarea aliaţilor. O reacţie complet diferită a venit de la Varşovia. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că speră că unele dintre trupele americane care urmează să fie retrase din Germania vor fi aduse în ţara sa. „Acest lucru va consolida flancul estic al NATO“, a spus Morawiecki. „Sper sincer ca în urma numeroaselor discuţii pe care le-am avut o parte din trupele staţionate astăzi în Germania şi care sunt retrase de Statele Unite să ajungă într-adevăr în Polonia“, a explicat premierul. „Decizia aparţine acum SUA“, a adăugat el.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO