Business Internaţional

Polonia şi Ucraina vor deveni liderii Europei la producţia de gaze de şist în următorii 20 de ani

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Ioana Niţă

16.05.2013, 20:08 1284

Polonia şi Ucraina vor ajunge liderii Europei la producţia de gaze de şist în anul 2035 datorită sprijinului oferit de stat acestui sector, potrivit unui studiu al companiei americane de consultanţă A.T. Kearney.

Aproximativ 7% din rezervele de gaze de şist din lume se găsesc în Europa, unde pro­ducţia ar putea ajunge la circa 58 miliarde metri cubi pe an în 2035, ceea ce este cu 12% mai mult decât consumul total de gaze naturale din UE în 2011, scrie Warsaw Business Journal.

Analiştii de la A.T. Kearney susţin că exploatarea zăcămintelor de gaze de şist va fi profitabilă în Europa Centrală şi de Est doar după anul 2018 deoarece până atunci costurile vor depăşi nivelul preţurilor de pe piaţă. De asemenea, investiţiile în sectorul gazelor de şist implică multe riscuri, pentru acoperirea cărora este nevoie de mult timp şi capital. „Investiţiile în domeniul gazelor de şist sunt investiţii riscante pe termen lung care necesită mult capital“, a subliniat Kurt Oswald, principalul autor al studiului.

În 2035, gazele de şist vor reprezenta 45% din producţia de gaze naturale din Europa, excluzând Norvegia, iar Polonia şi Ucraina vor fi lideri, în principal pentru că dezvoltarea industriei de profil este susţinută politic în aceste ţări.

La sfârşitul lunii viitoare, guvernul din Polonia va adopta o nouă lege care va reglementa explorarea gazelor de şist şi care va reduce birocraţia pentru a facilita accesul investitorilor străini în acest sector. Până în prezent statul polonez a dat peste 100 de licenţe pentru explorarea gazelor de şist şi s-au efectuat circa 40 de foraje de test, urmând ca exploatarea să înceapă din 2015.

În ceea ce priveşte Ucraina, guvernul de la Kiev investeşte în diversificarea sursele de energie, în special în explorarea resurselor de gaze naturale din ţară, pentru a reduce dependenţa faţă de importurile ruseşti.

În Europa de Est, în afară de Polonia şi Ucraina, companii multinaţionale conduse de gigantul petrolier Chevron au obţinut permisiunea de a explora gaze de şist în România şi Lituania. Bulgarii şi francezii s-au opus dezvoltării acestei industrii şi au interzis utilizarea tehnologiei de fracturare hidraulică, folosită la extragerea gazelor de şist.

Europa ar putea rămâne în urmă în ceea ce priveşte industria gazelor de şist şi şi-ar putea pierde competitivitatea la nivel global, având în vedere că în SUA se utilizează tot mai mult gazele de şist şi că preţurile la energie scad, notează FriedlNews.

Directorul general al companiei petroliere OMV Gerhard Roiss a atras atenţia asupra importanţei gazelor de şist, menţionând că în SUA preţul gazelor naturale este de trei ori mai mic faţă de cel din Europa. 

„Care este răspunsul Europei în acest caz? Cred că Europa trebuie să găsească o moda­litate prin care să producă gaze de şist“, a spus Roiss.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO