Business Internaţional

Polonia şi Germania concurează pentru muncitorii ucraineni. Polonia pierde, pentru că are salariile mai mici

Polonia şi Germania concurează pentru muncitorii...

Autor: Catalina Apostoiu

28.09.2021, 21:10 335

Economia poloneză şi-ar putea pierde din avânt în condiţiile în care ucrainenii, un grup cheie care a ajutat la temperarea penuriilor de forţă de muncă în cea mai mare economie estică din UE, nu mai sunt la fel de interesaţi să rămână în această ţară, scrie Bloomberg.

În timp ce datele oficiale indică o creştere anuală de 20% a numărului de ucraineni care solicită înre­gis­tra­rea în Polonia, în realitate din ce în ce mai puţini ajung să muncească acolo, alegând în schimb să se îndrepte către Germania, unde salariile sunt mai mari, potrivit agenţiei de recrutare Personnel Service.

Agenţia estimează că numărul de ucraineni care trăiesc în Polonia postpandemice a scăzut sub 1 milion pentru prima dată în ultimii ani. În septembrie, numărul ofertelor de locuri de muncă adresate ucrai­nenilor a fost dublul numărului de ucraineni interesaţi, relevă un raport recent al agenţiei.

„Putem vorbi de mii de ucraineni care locuiesc oficial în Polonia, dar muncesc în Germania, unde deficitul de forţă de muncă este de asemenea pronunţat“, arată Krysztof Inglot, CEO al agenţiei. „Aceasta este o ameninţare serioasă pentru Polonia“.

Cât priveşte Ungaria, aceasta duce lipsă de ospătari, muncitori în industria auto şi IT-işti, potrivit Daily News Hungary.

Industria turismului şi cea auto au fost lovite mai puternic decât altele de pandemie. O mulţime de persoane care au lucrat în hoteluri sau restaurante s-au reorientat către alte sectoare. Potrivit experţilor, sectorul turismului duce lipsă de 40.000- 50.000 de angajaţi. La mare căutare sunt bucătarii şi ospătarii.

Şi sectorul auto continuă să se lupte cu un deficit de forţă de muncă, în condiţiile în care puţine persoane sunt dispuse să lucreze în trei schimburi în industrie.

Guvernul ungar, cu o poziţie fermă antiimigraţie, a decis în vară să relaxeze regulile pentru muncitorii străini pentru accelerarea redresării economice după pandemie. Peste graniţe, Orban este probabil cel mai bine cunoscut pentru opoziţia vehementă faţă de imigraţie şi apărarea moştenirii creştine a Ungariei.

În realitate, însă, abordarea guvernului ungar privitor la imigraţie este mult mai nuanţată.

În Serbia, plecarea forţei de muncă locale, în special din rândul tinerilor, la muncă peste graniţe reprezintă o problemă mai pronunţată decât rata şomajului, notează Serbian Monitor.

„Probleme vor apărea odată ce tinerii încep să plece peste graniţe odată cu redeschiderea graniţelor, în contextul în care există un deficit major de forţă de muncă atât în Germania, cât şi în ţările scandinave“, arată Zoran Mihajlovic, vicepreşedinte al Federaţiei Sindicatelor Independente din Serbia.

Nici Cehia nu este scutită de problema penuriei de forţă de muncă, aceasta având nevoie acută de aproximativ 14.000 de specialişti IT, potrivit Czech Radio.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO