Business Internaţional

Polonia: senatorii dau undă verde planului pentru extinderea beneficiilor pentru copii

Polonia: senatorii dau undă verde planului pentru...

Autor: Catalina Apostoiu

13.05.2019, 00:04 150
Senatorii polonezi au aprobat la finalul săptămânii trecute planul conservatorilor aflaţi la guvernarea ţării de a oferi beneficii tuturor familiilor cu copii, notează thenews.pl.

Legea, aprobată anterior de camera inferioară a parlamentului Poloniei, va fi acum înaintată preşedintelui ţării spre aprobare.

Luna trecută, guvernul polonez a adoptat un plan de extindere a programului său de beneficii pentru copii la toate familiile cu copii sub 18 ani indiferent de venituri.

Premierul Mateusz Morawiecki a delarat la acea vreme că programul 500Ă, lansat pe 1 aprilie 2016, deschide noi perspective pentru familiile poloneze şi le încurajează să aibă mai mulţi copii.

Anterior, Morawiecki declara că programul introdus de partidul său cu trei ani în urmă reprezintă o investiţie în viitorul ţării.

Programul a reprezentat principalul angajament făcut de partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS) la alegerile din 2015 în urma cărora acesta a câştigat puterea. Împreună cu o reducere a vârstei de pensionare, beneficii pentru copiii de şcoală şi pentru locuinţe, programul face parte dintr-un pachet de măsuri sociale care a stârnit îngrijorarea economiştilor, dar care este ferm susţinut de polonezii mai săraci.

PiS speră că acesta îi va cimenta susţinerea în rândul alegătorilor în contextul alegerilor parlamentare şi europene din acest an.

Ministrul polonez pe politică socială Elzbieta Rafalska declara în martie că iniţiativa 500Ă aduce beneficii pentru peste 3,6 milioane de copii la nivel naţional.

La mijlocul lunii aprilie, Rafalska declara că sistemul generos de susţinere a familiilor lansat de guvern va acoperi 6,8 milioane de copii la nivel naţional după ce acesta va fi extins în iulie.

Guvernul PiS vizează reducerea poverii creşterii copiilor oferind familiilor cu doi sau mai mulţi copii 500 de zloţi (116 euro) pe lună pe copil. Familiile mai sărace primesc beneficiile chiar dacă au un singur copil.

În linie cu noile reglementări aprobate de senatorii polonezi săptămâna trecută, programul va fi extins pentru a include toate familiile cu un singur copil indiferent de venit.

Dacă vor fi aprobate de preşedinte, noile reglementări sunt aşteptate să intre în vigoare pe 1 iulie.

Polonia cheltuie 2,7% din PIB pe beneficii de stat pentru familii şi copii, unul din cele mai ridicate procente din Uniunea Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO