Business Internaţional

Polonia nu mai este preferata companiilor central-europene

Daimler a anunţat în luna mai o investiţie de 500 milioane de euro pentru prima sa fabrică Mercedes-Benz din Polonia

Daimler a anunţat în luna mai o investiţie de 500 milioane de euro pentru prima sa fabrică Mercedes-Benz din Polonia

Autor: CătăIina Apostoiu

03.08.2016, 00:05 1697
Companiile nu mai sunt dispuse să investească la fel de mult în Polonia, multă vreme o destinaţie favorită pentru investiţiile străine, relevă un studiu recent citat de Wall Street Journal.

Noile taxe şi nesiguranţa de natură politică din această ţară determină companiile de pe întreg continentul european să reevalueze atractivitatea Poloniei.

Noul guvern naţionalist condus de Beata Szydlo, instalat la putere în octombrie anul trecut, a aprobat sau propus măsuri incluzând o taxă în sectorul bancar şi al asigurărilor, reglementări în sectorul energiei regenerabile, convertirea creditelor ipotecare în franci elveţieni în zloţi şi o taxă impusă marilor lanţuri de retail.

Măsurile au generat un sentiment de prudenţă în rândul companiilor germane, tradiţional cu cele mai mari investiţii în Polonia. Într-un sondaj realizat în rândul companiilor germane cu activităţi în zona Europei Centrale, Polonia a coborât pe locul doi, în spatele Cehiei, la capitolul atractivitate pentru prima dată în patru ani. Retrogradarea reflectă scăderea ratingului legat de stabilitatea politică a Poloniei şi de predictabilitatea politicilor sale economice.

Companiile ezită să se angajeze în noi proiecte în urma politicilor controversate îmbrăţişate de guvernul naţionalist al Poloniei.

„Această situaţie conferă un grad ridicat de nesiguranţă economiei, cu impact asupra companiilor private şi investiţiilor străine directe din Polonia“, spune Krzysztof Kalicki, CEO al diviziei poloneze a Deutsche Bank.

Oficiali ai guvernului ţării spun că această atitudine se reduce la o acomodare cu noii lideri ai ţării şi programele lor. Unele companii mari îşi duc mai departe investiţiile din Polonia, care are o economie în creştere, cu salarii competitive. Daimler, de exemplu, a anunţat în mai o investiţie de 500 milioane de euro pentru prima sa fabrică Mercedes-Benz din Polonia.

Altele sunt însă mai prudente. Sondajul anual realizat de Camera Germano-Poloneză a Industriei şi Comerţului în rândul investitorilor germani din regiune evidenţiază neliniştea executivilor. Estimările acestora privitoare la stabilitatea politică a Poloniei şi predictabilitatea politicilor sale economice s-au deteriorat foarte mult. În ianuarie, BCE a criticat taxa bancară, iar Moody’s a redus în mai perspectiva privitoare la obligaţiunile guvernamentale poloneze la negativă de la stabilă din cauza „riscurilor fiscale“ generate de creşterea cheltuielilor şi „impactului asupra climatului de investiţii creat de orientarea către politici şi o legislaţie impredictibilă“.

Taxele impuse instituţiilor financiare şi lanţurilor de retail îngrijorează companiile din întreaga economie, spune Michael Kern, managing director al camerei germano-poloneze.

„Companiile aşteaptă să vadă ce se va întâmpla în continuare. Ne aşteptăm să treacă ceva timp până când acest lucru va deveni mai clar“, spune acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO