Business Internaţional

Polonia îşi face planuri mari pentru economia hidrogenului

Polonia îşi face planuri mari pentru economia hidrogenului

Autor: Catalina Apostoiu

08.07.2021, 00:05 138

Regiunea Wielkopolska din Polonia vrea să devină o „vale a hi­drogenului“, scrie Polandin. Com­pa­niile poloneze vor să dezvolte teh­no­logie folosind carburantul viitorului, iar câteva fabrici operează deja pe bază de hidrogen.

Polonia a început să creeze centre de dezvoltare economică bazate pe hidrogen. Una a fost deja înfiinţată în regiunea Pomorze, şi o alta în Podkarpacie.

Printre semnatarii declaraţiei de înfiinţare a văii hidrogenului din Wielkopolska s-a numărat şi Solaris Bus & Coach, unul din liderii pro­ducţiei de autobuze pe bază de hidrogen. Fabrica Solaris din Bolechow lucrează în prezent la contracte pentru furnizarea a 100 de astfel de autobuze, jumătate din întreaga piaţă europeană de a­u­tobuze pe hidrogen. Iar noi con­tracte urmează să fie semnate în curând.

În luna mai a acestui an, pre­mierul polonez Mateusz Morawiecki anunţa că cinci „văi ale hidro­genului“  vor fi con­s­­truite în Polonia, arătând că Polonia ar putea deveni un hub al hidrogenului în următorul deceniu.

Hidrogenul reprezintă o cale prin care ţările din Europa Centrală şi de Est dependente de cărbune îşi pot reorienta industria dincolo de combustibilii fosili.

În regiune, Bulgaria a anunţat că va dezvolta un cadru naţional pentru hidrogen, Slovacia a înfiinţat un centru pentru tehnologiile bazate pe hidrogen, iar Croaţia pregăteşte un program naţional pentru dezvoltarea pieţei hidrogenului.

Şi guvernul Ungariei a adoptat o strategie naţională privind hidro­genul în luna mai.

Proiecte de creare a unui întreg lanţ de valoare bazat pe hidrogen se înmulţesc în Europa, însă sunt nece­sare eforturi suplimentare pentru accelerarea dezvoltării acestora, potrivit susţinătorilor, scrie Euractiv.

Există puţin peste 20 de proiecte privind crearea de văi de hidrogen în Europa, potrivit datelor Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking.

La nivel mondial, Europa are cea mai mare concentraţie de astfel de proiecte, potrivit Hydrogen Valleys Platform, iar Olanda se poziţionează ca lider european.

Totuşi, la nivel mondial numai patru astfel de proiecte au fost implementate complet, printre care unul din Danemarca.

La nivel mondial, Europa are cea mai mare concentraţie de astfel de proiecte, potrivit Hydrogen Valleys Platform, iar Olanda se poziţionează ca lider european.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO