Business Internaţional

Polonia este sub asaltul grevelor şi protestelor din cauza creşterii dramatice a costurilor de trai

Polonia este sub asaltul grevelor şi protestelor din...

Autor: Catalina Apostoiu

25.01.2022, 22:11 571

Sindicatele de la cel mai mare producător de autobuze electrice al Poloniei, Solaris, au iniţiat o grevă la toate fabricile acestuia, după ce negocierile privind majorarea salariilor angajaţilor au eşuat. Mulţi angajaţi ai companiilor industriale mijlocii din Polonia aşteaptă cu nerăbdare decizia din acest caz, aceştia solicitând majorări salariale mai generoase din partea angatorilor pe fondul creşterii dramatice a costurilor de trai.

Grevele sau ameninţările cu greve vin din toate părţile după ce New Deal-ul polonez, printre ale cărui promisiuni se număra conso­lidarea clasei de mijloc, pare a fi eşuat. Nici scutul antiinflaţie al guvernului polonez nu pare să dea roade, preţurile continuând să crească.

Guvernul şi-a cerut scuze pentru o eroare în urma căreia  unii pro­fesori şi soldaţi s-au trezit cu salarii mai mici în urma introducerii reformei fiscale, potrivit The First News. Acesta a dat vina pe in­terpretarea eronată a regle­mentărilor şi a promis că problemele vor fi soluţionate până în luna februarie.

Un număr de modificări fiscale au intrat în vigoare la începutul acestui an ca parte a programului „New Deal“ al guvernului polonez, menit să lase mai mulţi bani în buzunarele celor cu salarii mai mici. În pofida asigurărilor că vasta majoritate a oamenilor fie vor beneficia, fie nu vor fi afectaţi de program, un sondaj recent arată că 60% dintre polonezi cred că vor avea de pierdut de pe urma acestuia.

Din cauza programului, situaţia din administraţiile fiscale este una dramatică, iar angajaţii ameninţă cu greva, scrie Business Insider. Confuzia creată de program nu-i afectează doar pe contribuabili, ci şi pe angajaţii administraţiilor fiscale. Pe lângă nesiguranţa privitoare la propriile salarii, aceştia sunt nevoiţi să explice complexităţile din noul program polonezilor.

Şi fermierii ameninţă că vor ieşi în stradă, notează onet.pl. O treime din familiile de fermieri din Polonia trăiesc sub limita sărăciei în prezent, remarcă liderul sindicatului Agrounia.

Fermierii sunt pregătiţi să protesteze, anunţând greve la nivelul întregii ţări pe 9 februarie. În prezent se fac pregătiri, a anunţat liderul Agrounia, Michal Kolodziejczak.

Zece sindicate cer salarii mai mari şi pentru angajaţii Polregio, cea mai mare companie de transport feroviar de călători din Polonia. După ce negocierile dintre reprezentanţii companiei şi salariaţi au eşuat, aceasta ameninţă cu declanşarea unei greve de avertisment, potrivit wydarzenia.interia.pl.

Şi minerii au ameninţat cu iniţierea unei greve care ar fi dus la o criză energetică locală la începutul acestei luni. Greva a fost însă suspendată după ce s-a ajuns la un acord, cerinţele minerilor fiind satisfăcute, conform The First News.

În cazul Solaris, negocierile pentru majorări salariale durează din septembrie anul trecut. Membrii sindicatelor spun că au fost dispuşi să-şi reducă cerinţele în decembrie şi ianuarie, însă reprezentanţii companiei le-au respins „oferta de pace“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO