Business Internaţional

Polonia devine mai atractiva pentru investitorii straini

31.05.2007, 17:52 21

Aderarea la Uniunea Europeana si performantele economice inregistrate de Polonia au atras investitii straine anuale de peste 11,1 miliarde de euro, dar guvernul polonez stie ca acesta este doar inceputul drumului.
Guvernul polonez incearca sa creeze un mediu economic cat mai propice investitiilor straine, care ating un nivel anual de peste 15 miliarde de dolari (11,1 mld. euro), scrie Budapest Business Journal.
Jerzy Kwiecinski, ministru adjunct al dezvoltarii regionale, a declarat ca investitiile directe straine au atins acest nivel gratie aderarii Poloniei la Uniunea Europeana in 2004. Calitatea de membru al Uniunii Europene a adus fonduri de asistenta care s-au ridicat la 12 miliarde de dolari (8,89 mld. euro) anual, sume menite sa incurajeze cresterea economiei ploneze. Potrivit oficialului polonez, fluxul monetar provocat de investitiile straine a contribuit mult la dezvoltarea Poloniei. Cu toate acestea, guvernul este preocupat de intretinerea si garantarea unor conditii economice care sa atraga tot mai multi investitori straini.
Economia Poloniei va continua ritmul ascendent de crestere, consumul privat si investitiile fiind principalii factori generatori de crestere, potrivit unui raport emis de Organizatia pentru Cooperare si Dezvolatre Economica (OCDE).
Potrivit raportului emis de organizatie, pana in prezent, cresterea productivitatii a compensat cresterile inregistrate de salarii, dar inflatia a recuperat terenul pierdut. Cererea interna aflata la un nivel ridicat, scaderea somajului si accelerarea costurilor pe unitate de productie indica faptul ca politica monetara ar trebui revizuita in 2007. Rezultatele financiare pe 2007 se imbunatatesc, in principal datorita cresterii ciclice a veniturilor.
OCDE se asteapta ca rata consumului sa creasca cu 5% in anul acesta si in 2008. Investitiile vor creste cu 14,8% anul acesta, si vor scadea pana la 10% in 2008. Anul trecut, investitiile au crescut cu 16,5 procente.
Produsul Intern Brut al Poloniei a crescut in primul trimestru al anului cu 7%, analistii estimand o rata de crestere anuala de 6% pentru 2007. In primele trei luni ale anului, consumul total a avut cel mai important impact asupra cresterii economice. Potrivit estimarilor facute de ministerul economiei, consumul total a crescut cu 5% in primul trimestru al anului trecut. In 2007, analistii estimeaza ca inflatia va ramane la o rata de 2,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO