Business Internaţional

Polonia are spaţiu pentru reduceri „decisive“ ale dobânzilor, spun analiştii

Polonia are spaţiu pentru reduceri „decisive“ ale...

Autor: Liviu Popescu

15.10.2014, 00:00 147

Banca centrală a Poloniei (NBP) are spaţiu pentru a reduce ratele dobânzilor cu încă trei sferturi de punct procentual pentru a revigora economia şi pentru a descuraja intrările de capital pe termen scurt, consideră fostul ministru polonez de finanţe Jerzy Osiatynski citat de Bloomberg.

Diferenţa dintre costurile de finanţare din Polonia şi cele din zona euro „este încă ridicată“, chiar şi după reducerea de săptămâna trecută, a adăugat Osiatynski. El a refuzat să speculeze asupra deciziilor Comitetului de politică monetară care se va reuni pe 5 noiembrie.

Săptămâna trecută NBP a redus în mod neaşteptat dobânda de referinţă cu 50 de puncte procentuale, mai mult decât previzionau analiştii, la minimul record de 2%, din cauza producţiei industriale scăzute şi a scăderii preţurilor de consum.

Economia poloneză, cea mai mare din Europa de Est, a crescut în trimestrul al doilea cu 3,3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, mult sub creştere economică medie din zona euro, de 0,7%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO