Business Internaţional

Polonia are probleme cu infrastructura înainte de Euro 2012

Polonia are probleme cu două proiecte de infrastructură ce trebuie terminate înainte de Euro 2012

Foto Wikimedia Sliwers

Autor: Alexandru Matei

05.06.2011, 23:44 1023

Două proiecte importante de infra­structură din Polonia,autostrada A2 şi stadionul din Varşovia, se află în impas,autorităţile fiind la un pas de a rupe contractele cu companiileconstructoare, scrie Warsaw Business Journal.

Compania chineză Chinese Overseas Engineering Group (COVEC),care a câştigat cu o ofertă în valoare de 1,3 mld. zloţi (330 mil.euro) licitaţia pentru cons­truc­ţia unei porţiuni a autostrăzii A2(între Varşovia şi Lodz) nu şi-a plătit contractorii de o lună şi afost nevoită să sisteze lucrările.

Statul a dat un ulti­matum companiei chi­neze şi va rupecon­tractul dacă grupul nu vine cu un plan credibil pentrufinalizarea lucră­rilor.

COVEC este pri­ma companie chi­neză care a câştigat un proiectde infra­struc­tură im­por­tant în Europa, învingând în septembrie2009 mai multe companii europene de renume la licitaţia pentruporţiunea de 49 de kilometri a autostrăzii A2. În plus, statulpolonez ar putea cere daune de 187 de milioane de euro de lacompania chineză.

În aceeaşi situaţie se află şi contractul de construcţie aStadionului Naţional din Varşovia. La sfârşitul săptămânii trecutepremierul Donald Tusk a criticat compania austriacă Alpine Bau,care construieşte stadionul, pentru întârzierile în finalizareaarenei.

"Nu putem permite contractorilor să suspende construcţia şi săpună condiţii", a spus Tusk. "Se pare că şi grupurile germane sauaustriece pot face o treabă de mântuială. Se dovedeşte că firmelepoloneze pot uneori termina un proiect într-o manieră mult mai bunădecât partenerii de renume." În construcţia stadionului Poloniainvesteşte 317 mil. euro.

Polonia a făcut investiţii masive în in­frastructură în ultimiiani pentru că se pre­găteşte pentru Campio­natul Euro­pean deFotbal din 2012, găzduit alături de Ucraina. Acesta este cel maiimportant eve­niment sportiv ce se va desfăşura în Europa Centralăşi de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO