Business Internaţional

Polonia are ambiţii nucleare de 40 de mld. dolari: Ţara încearcă să se îndepărteze de cărbune

Polonia are ambiţii nucleare de 40 de mld. dolari: Ţara...

Autor: Alex Ciutacu

09.09.2020, 13:17 611

Polonia vrea să meargă înainte cu planul de 40 de miliarde de dolari prin care vrea să îşi construiască primele centrale nucleare, ceea ce ar putea accelera eliminarea cărbunelui din economie, a anunţat ministerul pentru Climă din Polonia, în contextul în care ţara îşi lansează strategia energetică pentru 2040, potrivit FT.

Ministerul a anunţat că Polonia, una dintre puţinele ţări din regiune care a rămas fără centrale nucleare când blocul est-european a ieşit de sub dictatura comunistă în 1989, plănuieşte să investească echivalentul a 39,7 miliarde dolari în energie nucleară. Primul reactor ar urma să fie gata în 2033.

Cumulat cu investiţiile de peste 30 miliarde dolari anunţate pentru proiecte eoliene offshore, energia nucleară ar putea ajuta Polonia să-şi reducă dependenţa de cărbune, care a reprezentat anul trecut 74% din energia generată în Polonia.

Planul ministerului, care nu a fost adoptat încă de guvern, arată că producţia de energie electrică bazată pe cărbune ar scădea de la 74% la un procent cuprins între 37% şi 56% în 2030, urmând să scadă şi mai mult, la 11%-28% în 2040.

În paralel, guvernul lucrează la un plan prin care să renunţe la activele pe bază de cărbune deţinute de companiile de stat din domeniul energiei, astfel încât aceste firme să poată trece spre energia verde.

Kamil Kliszcz, analist în cadrul mBank din Varşovia, a explicat că planul pentru 2040 reprezintă un compromis rezonabil în faţa presiunilor din ce în ce mai mari care obligă Polonia să elimine treptat cărbunele din economie. În acelaşi timp, guvernul trebuie să ţină cont că 100.000 de oameni lucrează încă în industria cărbunelui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO