Business Internaţional

Polonia aprobă un plan de reformare a sistemului de pensii care distruge pilonul fondurilor private de pensii

Polonia aprobă un plan de reformare a sistemului de...

Autor: Catalina Apostoiu

04.03.2021, 00:05 15366

Polonia va transfera active în valoare estimată la 32,83 mld. euro din fondurile private de pensii ale ţării, cunoscute drept OFE, către conturi individuale de pensii (IKE) care vor fi administrate de manageri de fonduri.

Guvernul polonez a aprobat un proiect de lege privind reformarea sistemului de pensii al ţării, relatează Intellinews. Reforma va fi lansată în perioada iunie-august.

În linie cu legea propusă, Polonia va transfera active în valoare estimată la 149 miliarde de zloţi (32,83 miliarde de euro) din fondurile private de pensii ale ţării, cunoscute drept OFE, către conturi individuale de pensii (IKE) care vor fi administrate de manageri de fonduri.

Transferul va însemna practic sfârşitul rolului OFE drept unul dintre pilonii sistemului de pensii polonez. OFE au fost introduse în 1999 pentru a suplimenta pensiile polonezilor plătite de administratorul pensiilor de stat ZUS cu plăţi OFE, care, s-a sperat, ar fi obţinut câştiguri din investiţii, în prin­cipal în acţiuni listate la bursa din Varşovia. Planul a eşuat însă. Fondurile OFE au pierdut aproximativ 20% din valoare din 2017. Reforma adoptată acum de guvern va oferi polo­nezilor posibilitatea de a alege între a-şi transfera banii din conturile OFE către conturi IKE sau în întregime către ZUS.

„Soluţia propusă conferă un drept real de a alege pensia pe baza a doi piloni, garantând în acelaşi timp că economiile din conturile IKE vor fi private şi posibil de moştenit“, se arată într-un comunicat al guvernului.

Guvernul polonez intenţionase să realizeze reforma anul trecut, însă planurile au fost amânate din cauza pandemiei.

Transferul IKE va veni cu un cost sub forma unui comision de 15% din valoarea activelor, banii mergând către ZUS, pe care sistemul se bazează.

ZUS este un aşa-numit sistem de solidaritate, însemnând că banii transferaţi către acesta finanţează pensiile celor care se pensionează acum. Acest sistem este însă sub presiune din cauza populaţiei în curs de îmbătrânire şi ratei scăzute a natalităţii.

Reforma propusă este aşteptată de asemenea să îmbunătăţească poziţia fiscală a Poloniei. Se estimează că aceasta nu va avea un impact negativ prea mare asupra bursei din Varşovia în condiţiile în care fondurile IKE nu-şi vor putea reduce expunerea faţă de acţiunile poloneze decât cu 2,5% pe an, o măsură introdusă pentru a preîntâmpina vânzările masive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO