Business Internaţional

Polonia a strâns 1,3 mld. euro din listarea companiei miniere JSW

Foto Shutterstock

Polonia a strâns 1,3 mld. euro din listarea companiei miniere JSW

Autor: Catalina Apostoiu

30.06.2011, 00:03 186

Polonia a obţinut 5,37 miliarde de zloţi (1,34 miliarde de euro)din vânzarea unei treimi din acţiunile companiei Jastrzebska SpolkaWeglowa SA (JSW), cel mai mare producător de cărbune cocsificabildin Uniunea Europeană, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Vânzarea de acţiuni reprezintă cea mai mare listare (IPO)derulată pe bursa din Varşovia în acest an şi a doua cea mai maredin Europa încheiată până acum în acest an.

Compania a anunţat că în cadrul vânzării, parte a unui ampluplan de privatizare al guvernului polonez menit să limiteze gradulde îndatorare al ţării, preţul a fost stabilit la 136 de zloţi (34de euro) pe acţiune, pe segmentul superior al intervalului de114-146 zloţi.

Vânzarea va permite Trezoreriei să atingă 77% din ţinta de 15 demiliarde de zloţi (3,74 mld. euro) a planului de vânzare de activedin acest an.

După mai multe IPO-uri reuşite pentru companii de stat, Poloniaa fost obligată în luna mai să reducă valoarea listăriicreditorului BGZ şi să reducă preţul ofertei.

JSW a beneficiat de pe urma redresării economice a ţării şi derezistenţa ţării în faţa crizei mondiale.

Compania se aşteaptă la o creştere de 60% a câştigurilor pe 2011pe fondul preţurilor ridicate la cărbune cocsificabil şi promite săacorde dividende în pofida necesităţilor sale de investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO