Business Internaţional

Polonezii sunt hotărâţi să scape de dependenţa de gazele naturale ruseşti, iar americanii le promit ajutor

Polonezii sunt hotărâţi să scape de dependenţa de...

Autor: Catalina Apostoiu

19.09.2019, 00:05 1475

Polonia pare hotărâtă să-şi reducă dependenţa de gazele ruseşti cât mai curând posibil, iar conflictul Rusiei cu Ucraina şi interpretarea antipoloneză de către Moscova a istoriei celui de-al Doilea Război Mondial nu fac decât s-o încurajeze în acest sens. Polonia dispune în sfârşit de infrastructura necesară pentru a scăpa de ruşi, iar americanii şi-au exprimat recent susţinerea pentru demersul acesteia.

Polonia nu vede „nicio necesitate“ de a cumpăra gaze naturale lichefiate de la ruşi şi este aşteptat ca Varşovia să anunţe Moscova până la sfârşitul anului că nu-şi va reînnoi actualul contract pe termen lung pentru livrarea de gaze cu Gazprom, a anunţat un oficial guvernamental, potrivit Intellinews.

Polonia dispune de infrastructura necesară pentru a face acest pas. Ţara a construit un terminal GNL în oraşul Swinoujscie din nord. Capacitatea actuală a acestuia este de 5 miliarde de metri cubi, dar Varşovia intenţionează să-o extindă la 7,5 miliarde. De asemenea, se fac planuri pentru noi investiţii menite să crească capacitatea ţării de a primi gaze din alte surse decât Rusia. Polonia intenţionează să construiască un alt terminal GNL în Gdansk, cu o capacitate de 4 miliarde de metri cubi, începând cu 2025. Construcţia Baltic Pipe pentru pomparea a aproximativ 10 bcm din Norvegia este aşteptată a fi lansată în 2020, gazoductul urmând să devină funcţional în 2022.

La acestea adăugându-se o producţie locală estimată la 4 bcm, Polonia se aşteaptă să-şi asigure acoperirea cererii pentru aproximativ 17 bcm de gaze naturale anual până în 2022. În anul respective, expiră contactul cu Rusia.

„Chiar în acest moment Polonia are şansa de a se elibera de un furnizor dominant, care este Gazprom“, a declarat Piotr Naimski, responsabil pentru infrastructura energetică strategică.

Polonia a obţinut recent o victorie în relaţie cu Gazprom, pe planul securităţii energetic, atacând cu succes o decizie a Comisiei Europene din 2016 ce permitea gazprom să utilizeze cea mai mare parte a capacităţii gazoductului Opal din Germania, potrivit Bloomberg.

„Decizia menţine securitatea energetică a Poloniei şi Ucrainei la un nivel ridicat“, a declarat ministrul polonez al energiei Krzysztof Tchorzewski. „Victoria Poloniei în acest caz reduce probabilitatea unei crize serioase a gazelor în Ucraina, care ar putea afecta şi alte ţări din regiune, inclusiv Polonia“.

De asemenea, în august, Statele Unite, Polonia şi Ucraina au încheiat un acord de întărire a cooperării pentru securitatea livrărilor de gaze în regiune, potrivit Reuters.

„Ajutăm Polonia să-şi reducă dependenţa de gazele ruseşti“, a declarat Rick Perry, secretar american pe energie, cu acea ocazie.

Naimski a declarat la rândul său că Polonia, care şi-a crescut achiziţiile de GNL din SUA în ultimii ani, va fi capabilă să trimită şase miliarde de metri cubi de gaze către Ucraina începând cu 2021 comparativ cu capacitatea actuală de 1,5 bcm.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO