Business Internaţional

Polonezii grabesc majorarea dobanzii

21.05.2008, 20:42 20

Polonia ar trebui sa grabeasca majorarea ratei dobanzii de referinta daca doreste readucerea inflatiei la nivelul tinta stabilit pentru anul acesta de banca centrala, scrie Bloomberg.
"O majorare a ratei dobanzii este inca posibila, si cu cat mai repede cu atat mai bine pentru economie. Una sau maximum doua majorari in acest an sunt suficiente pentru a pune capat cresterii preturilor", a declarat Halina Wasilewska-Trenkner, membru in consiliul de politica monetara al bancii centrale poloneze. Banca centrala a majorat rata dobanzii de referinta de sapte ori in ultimul an, pana la nivelul de 5,75%, in incercarea de a compensa avansul salariilor de pe piata muncii din Polonia, care inregistreaza cresteri medii de 10%, precum si cresterea consumului de bunuri pe plan intern.
Nivelul inflatiei din Polonia s-a apropiat in ultima perioada de cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani. De asemenea, la cresterea inflatiei a contribuit si cresterea preturilor la alimente si energie electrica. In aprilie, rata inflatiei atingea 4%, in timp ce pentru sfarsitul acestui an, economistii estimeaza o rata anuala a inflatiei cuprinsa intre 3,5% si 4%. O scadere sub nivelul de 3,5%, nivelul tinta pentru 2010, nu este insa posibila. Pentru iunie este estimata o continuare a cresterii inflatiei pe fondul scumpirii carburantilor si al majorarii salariilor.
"Nu are niciun sens sa asteptam estimarile pentru luna viitoare in conditiile in care factorii care conduc la cresterea inflatiei sunt inca prezenti. Principala problema cu care ne confruntam sunt cresterile salariale, care nici luna viitoare nu vor tine pasul cu productivitatea muncii", a incheiat Trenkner.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO