Business Internaţional

Poliţiştii italieni au confiscat 6.000 de miliarde de dolari sub formă de obligaţiuni false

Hârtiile care valorează un miliard de dolari

Autor: Paul Comsa

19.02.2012, 12:57 780

Procurorii criminalişti italieni au confiscat o sumă record de 6.000 de miliarde de dolari sub forma unor titluri de trezorerie americane false, o sumă echivalentă cu aproximativ jumătate din datoria publică a SUA, scrie Bloomberg.

Obligaţiunile cu o valoare nominală de 1 mld. de dolari fiecare erau ascunse în compartimentele improvizate ale unor cutii de valori în Zurich şi erau datate 1934. Autorităţile italiene au arestat opt persoane implicate în frauda financiară care include şi două cecuri emise fără acoperire prin intermediul băncii engleze HSBC Holdings pentru 205.000 lire sterline (247.000 euro). Totodată, în cadrul anchetei au fost confiscate la Roma titluri de trezorerie false în valoare de două miliarde de dolari cu care persoanele implicate intenţionau să achiziţioneze plutoniu din Nigeria, conform unor conversaţii telefonice interceptate de poliţie.

Falsificarea titlurilor de trezorerie este o înşelătorie "comună, mai ales în Italia", dar reprezintă o premieră valorile "astronomice" ale obligaţiunilor confiscate, apreciază procurorii italieni care au anchetat acest caz. Poliţia italiană a confiscat instrumente financiare americane false şi în trecut, cel mai recent în 2009 când a descoperit titluri americane de trezorerie false cu o valoare nominală de 116 mld. de dolari în august 2009 şi, respectiv, 134 mld. dolari în luna iulie din acelaşi an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO