Business Internaţional

Poliţia turcă a atacat o echipă de jurnalişti de la BBC cu gaze lacrimogene, la graniţa cu Siria

Poliţia turcă a atacat o echipă de jurnalişti de la...

Autor: Luminiţa Bogdan

06.10.2014, 12:34 276

Incidentul a avut loc în apropierea oraşului Kobane, scena unor confruntări violente între combatanţii din gruparea Stat Islamic (SI) şi forţele locale formate de kurzii sirieni pentru apărarea localităţii.

La rândul lor, kurzii din Turcia denunţă lipsa de reacţie a autorităţilor turce în apărarea oraşului. Ciocniri între kurzii turci, refugiaţii sirieni şi forţele de securitate turce au avut loc în ultimele două zile în regiune.

Coaliţia internaţională condusă de Statele Unite a desfăşurat raiduri aeriene asupra poziţiilor controlate de SI în regiune, în condiţiile în care Kobane, al treilea oraş kurd ca mărime din Siria, se află de aproape trei săptămâni sub asediul islamiştilor radicali.

Luptele violente din jurul oraşul au determinat peste 160.000 de sirieni, majoritatea kurzi, să-şi abandoneze locuinţele şi să se refugieze în Turcia. Dacă vor reuşi să preia controlul asupra oraşului Kobane, cunoscut şi sub numele de Ain Al-Arab, combatanţii din gruparea Stat Islamic îşi vor asigura controlul integral asupra unei părţi importante a teritoriului de la frontiera turco-siriană.

Autorităţile turce au promis săptămâna trecută că vor face tot ceea ce se poate pentru a preveni cucerirea oraşului Kobane de către SI, iar Parlamentul de la Ankara a aprobat ulterior participarea Turciei la operaţiuni militare împotriva poziţiilor deţinute de SI în Irak şi Siria.

Autorităţile turce nu au intervenit deocamdată în confruntările din jurul oraşului Kobane. Potrivit presei, Turcia este rezervată în susţinerea forţelor locale kurde, întrucât acestea sunt aliate cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis în Turcia şi considerat organizaţie teroristă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO