Business Internaţional

Pofta de gaze naturale a Asiei perturbă piaţa europeană

Pofta de gaze naturale a Asiei perturbă piaţa europeană

Autor: Bogdan Cojocaru

15.03.2021, 00:00 90

Ascensiunea Asiei ca superputere globală pe piaţa gazelor naturale va dicta din ce în ce mai mult ritmul pieţei în Europa pentru o materie primă ale cărei preţuri erau cândva legate doar de preţul petrolului, scrie Bloomberg. Schimbarea a fost evidenţiată în această iarnă, când temperaturile de îngheţ din emisfera nordică au însemnat că vapoarele cisternă care transportă gaze lichefiate au plecat în Asia, cel mai mare consumator de combustibil. Acolo, vânzătorii pot obţine profituri record. Acest lucru a împins în sus piaţa din Europa, iar acum acţionează ca o frână asupra preţurilor pe măsură ce iarna se termină şi proviziile cu GNL revin în regiune.

„În următorii câţiva ani, preţurile gazelor europene vor deveni din ce în ce mai puţin centrate pe Europa şi vor fi influenţate din ce în ce mai mult de ceea ce se întâmplă la nivel global“, a declarat Andy Sommer, lider de echipă pentru analize fundamentale şi modelare la traderul elveţian Axpo Solutions. Chiar şi cu numeroasele opţiuni de aprovizionare prin conducte, dependenţa de importuri a Europei creşte pe fondul scăderii producţiei interne din cauza câmpurilor îmbătrânite din Marea Nordului.

În acelaşi timp, comerţul cu GNL transportabil peste ocean se extinde repede, determinat în principal de cererea din Asia. În următorii ani, Europa va trebui să concureze pentru GNL cu consumatorii din China, India, Pakistan şi Bangladesh. În plus, noi pieţe sunt încă deschise, deoarece unele ţări asiatice încep să folosească gazele în producerea de energie electrică în locul cărbunelui şi păcurii, combustibili mai poluanţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO