Business Internaţional

Poate supravieţui lumea fără diplomaţia dolarului?

Poate supravieţui lumea fără diplomaţia dolarului?

Autor: Catalina Apostoiu

01.04.2021, 00:05 205

Salvarea de către banca centrală americană a sistemului financiar mondial în urmă cu un an a făcut ca o criză de sănătate publică să nu degenereze în haos pe pieţe. Când vor fi scrise istorii ale pandemiei de COVID-19, acest exerciţiu de diplomaţie financiară care a cimentat rolul dolarului ca pilon al economiei mondiale nu ar trebui să fie omis, scrie Daniel Moss, editorialist Bloomberg.

Această încordare a muşchilor monetari ridică mari semne de întrebare privitoare la dependenţa lumii de dolar şi la pericolul moral implicat. Dacă SUA ar decide că nu mai doreşte să poarte responsabilităţile ataşate poziţiei de creditor mondial de ultimă instanţă? Cu toată atractivitatea discursurilor privitoare la America în declin, lumea are puţine alternative, potrivit lui Moss.  Lipsa acţiunilor Fed ar fi fost dezas­truoasă în condiţiile în care lumea se afla în pragul unei crize de finanţare.

La şapte decenii după acordul Bretton Woods, influenţa dolarului nu a făcut decât să crească. Modul în care America şi-a desfăşurat această diplomaţie este de asemenea edificator. Principalii bene­ficiari au fost aliaţi şi parteneri. Da, Fed-ul este inde­pendent în deciziile privind politica monetară americană, însă ţine în acelaşi timp seama de sensibilităţile din Congres.

Deşi Fed-ul şi-a calibrat acţiunile cu îndemânare, aces­tea evidenţiază totuşi vulne­rabi­lita­tea sistemului fi­nan­ciar mondial. Lumea a devenit poate prea depen­dentă de dolar şi de ajutorul Fed, scrie editorialistul Bloomberg.

Aceasta este una dintre provocările identificate într-un raport publicat în ianuarie 2021 de Saleem Bahaj, economist la Banca Angliei şi Ricardo Reis, profesor la London School of Economics.

În pofida pericolelor legate de această dependenţă, nu vom scăpa de dominaţia dolarului în viitorul apropiat, susţine Moss.

Chiar dacă China a fost singura economie majoră care a înregistrat creştere în 2020, iar PIB-ul acesteia îl va depăşi probabil pe cel american înainte de finalul deceniului, yuanul este departe de a fi baza valutară a lumii. În plus, nu este clar că o lume definită de competiţie serioasă este una mai stabilă, scrie editorialistul Bloomberg.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO