Business Internaţional

Plutoniu descoperit în solul de lângă centrala nucleară de la Fukushima

Plutoniu descoperit în solul de lângă centrala nucleară de la Fukushima

Autor: Radu Racu

29.03.2011, 10:59 62

Tokyo Electric Power (Tepco),compania care administrează centrala nucleară delaFukushima , a anunţat că nu este foarte clar încă deunde provine plutoniul, însă nivele de radioactivitate nu sunt dăunătoare pentrusănătate.

"Îmi pare rău că am îngrijorat populaţia. Nu sunt nivele deradioactivitate care să afecteze sănătatea umană", a declarat SakaeMuto, vicepreşedintele companiei.

Echipele de intervenţie au descoperit urme de plutoniu238, 239 şi 240. Plutoniul 239 estefolosit atât în reactoarele nucleare cât şi la fabricarea bombelornucleare. Are o durată de înjumătăţire de 24.000 de ani.

Experţii se tem că plutoniul provine de labazinele de combustibil uzat depozitat pentru răcire. Cutremurul depe 11 martie a afectat bazinele de răcire şi a expus reziduuriletoxice. Totodată, plutoniul ar putea proveni de lareactorul 3, singurul aflat în uz la acestmoment.

Guvernul japonez a confirmat deja că nivelulradiaţiilor în apa care se scurge din centrală este de circa100.000 deori mai mare decât pragul acceptat.

Premierul japonez, Naoto Kan, a dat asigurărimarţi că Guvernul este "în stare de alertă maximă" în faţaproblemelor ridicate de la centrala nucleară

Kan a subliniat că situaţia rămâne, în continuare,"imprevizibilă" în această centrală, ale cărei sisteme de răcire dela patru dintre cele şase reactoare sunt în pană şi unde scurgerileradioactive s-au multiplicat, după cutremurul urmat de un tsunamila 11 martie.
Guvernul "va aborda această problemă într-o stare de alertămaximă", a adăugat el, în cadrul unei reuniuni a Comisiei pentruBuget din cadrul Senatului, potrivit declaraţiilor citate depresă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO