Business Internaţional

Plusuri si minusuri in bugetul ungar

28.10.2003, 00:00 12

Ungaria a admis faptul ca bugetul pe anul 2004, pe care-l va supune votului parlamentului, va juca un rol vital in ceea ce priveste credibilitatea sa in fata pietelor financiare.
Membrii parlamentului au inceput de ieri sa dezbata bugetul, ce va include reduceri considerabile de cheltuieli si majorari de impozite, Ungaria incercand sa-si mentina sub control deficitul bugetar.
In acest an, se asteapta ca deficitul bugetar sa depaseasca 5 procente, ceea ce reprezinta inca o diferenta considerabila fata de limita de 3 procente pe care Ungaria va trebui s-o respecte pana in anul 2005 pentru a putea adopta moneda unica europeana conform datei stabilite, in 2008. Ungaria va deveni membra a Uniunii Europene in luna mai a anului viitor.
In cadrul bugetului sunt prevazute eliminarea a 8.000 de locuri de munca din cadrul ministerelor si a altor agentii guvernamentale, cat si colectarea de venituri suplimentare pe baza majorarii impozitelor pe vanzari. In acelasi timp, va fi redus impozitul pe profitul companiilor de la 18 la 16% si vor fi oferite facilitati pentru investitii in conformitate cu reglementarile UE.
Janos Veres, secretar de stat in cadrul ministerului finantelor, a declarat ca se asteapta la o oarecare opozitie din partea unor membri ai partidului Socialist Ungar ce se afla la putere. Insa, acesta a mai aratat ca bugetul va fi aprobat cu siguranta.
"Partidul de guvernamant accepta faptul ca credibilitatea tarii depinde de acest aspect".
Misiunea guvernului este insa complicata de faptul ca nici Csaba Laszlo, ministrul de finante, nici Peter Medgyessy, primul ministru, nu sunt membri ai partidului socialist.
Tensiunile dintre primul ministru si partidul socialist s-au intensificat in acest an pe fondul unor dispute legate de mai multe subiecte, inclusiv bugetul. Se pare ca in cadrul unei intruniri cu partidul socialist Medgyessy a incercat sa elimine aceste diferente de opinie, insa nu se stie cu siguranta cat va dura aceasta atmosfera de intelegere. Grupuri sindicale din cadrul sectorului public ce au stranse legaturi cu partidul socialist s-ar putea folosi de aceste tensiuni pentru a obtine fonduri suplimentare.
"Acest buget va fi esential in estimarea capacitatii reale a guvernului de a lupta cu deficitul bugetar," a declarat un diplomat occidental aflat la Budapesta.
Analistii avertizeaza ca daca tinta deficitului va aluneca catre 4,5% sau mai mult, consecintele ar putea fi foarte grave pentru Ungaria, aceasta bazandu-se in mare masura pe investitorii de portofoliu in ceea ce priveste finantarea deficitului bugetar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO