Business Internaţional

Planuri istorice în America: Peste 120 de republicani vor să formeze o nouă forţă politică în SUA, un partid anti-Trump. Printre ei se numără foşti oficiali din administraţiile Reagan, Bush şi Trump

Planuri istorice în America: Peste 120 de republicani...

Autor: Alex Ciutacu

11.02.2021, 06:16 1543

Zeci de foşti oficiali republicani sunt în negocieri pentru a forma un partid de centru-dreapta nou în SUA, întrucât ei sunt dezamăgiţi că partidul Republican nu s-a impus în faţa fostului preşedinte Donald Trump şi încercărilor sale de a submina democraţia americană, conform unor surse din apropierea situaţiei citate de agenţia de presă Reuters.

Discuţiile preliminare includ foşti oficiali aleşi, foşti oficiali din administraţiile Ronald Reagan, George H.W. Bush, George W. Bush şi Donald Trump, precum şi foşti ambasadori republicani şi strategi ai partidului.

Peste 120 dintre ei s-au întâlnit într-o videoconferinţă pe Zoom, vineri, pentru a discuta separarea acestui grup de partidul Republican.

Conform discuţiilor de până acum, noul partid ar funcţiona pe o platformă de conservatorism. Este vorba despre un tip de conservatorism pe care îl promovează drept „principled conservatorism”, ceea ce indică în teorie un mod ideal de menţinere a principiilor chiar şi atunci când acest lucru ar costa voturi, donatori, bani sau popularitate – spre deosebire de cei care îşi trădează principiile când miza este mare, pe care ei îi identifică drept „ceilalţi” conservatori.

Planul este de a propune candidaţi pentru anumite scrutine electorale, cât şi de a susţine alţi candidaţi de centru-dreapta, fie republicani, independenţi sau democraţi.

Evan McMullin, care a făcut parte în trecut din partidul Republican şi a candidat drept independent la alegerile prezidenţiale din 2016, a declarat pentru Reuters că a fost una dintre gazdele videoconferinţei Zoom în care au fost implicaţi foşti oficiali îngrijoraţi de influenţa pe care o are Trump asupra partidului care l-a susţinut.

Sursele agenţiei de presă au mai declarat că participanţii la videoconferinţa Zoom au fost deranjaţi în special de faptul că mai mult de jumătate din republicanii din Congres au votat pentru blocarea certificării victoriei lui Joe Biden, cu câteva ore înainte de asediul Capitoliului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO