Business Internaţional

Planul riscant al saudiţilor pentru câştigarea războiului preţurilor petrolului. Cât ar putea dura conflictul

Planul riscant al saudiţilor pentru câştigarea...

Autor: Catalina Apostoiu

19.03.2020, 00:05 1052

Discuţiile de pe 4 martie dintre Prinţul Abdulaziz bin Salman, ministrul saudit al petrolului, şi omologul său rus Alexander Novak, s-au dovedit a fi preludiul unui declin seismic al preţurilor petrolului care încă se resimte la nivelul economiei mondiale, o prăbuşire care ar putea transforma industria energiei în deceniile următoare, scrie Bloomberg Businessweek.

Ce a început ca un război al preţurilor s-ar putea dovedi a fi o regândire strategică mai importantă a politicii saudiţilor pri­vind producţia petrolieră, în condiţiile în care regatul în­cear­că să-şi valorifice cât mai rapid posibil uriaşele rezerve de petrol. O astfel de schimbare ar schimba fundamental in­dus­tria. Pentru Prinţul Mohammed bin Salman, aceasta ar re­pre­zen­ta un pariu masiv: cel mai mare exportator de petrol al lu­mii ar alege să trăiască cu preţuri mai scăzute pe termen lung.

Riadul nu şi-a dezvăluit motivaţiile, dar dacă bănuielile mul­tora de pe piaţa petrolieră se dovedesc adevărate, acest răz­boi va echivala cu o supravieţuire a celor mai puternici. În re­gat, strategia actuală este de a permite pieţelor libere să funcţioneze. Dacă oficialii sunt îngrijoraţi în legătură cu pre­ţu­­rile scăzute, aceştia nu o arată. Arabia Saudită se pregăteşte pen­­tru un an sau doi de petrol ieftin, făcând ajustări în acest sens.

Riadul susţine că ruşii au început războiul preţurilor, însă re­ga­tul era pregătit de luptă înainte de întâlnirea OPEC. Decizia saudiţilor a fost atât de îndrăzneaţă că mulţi au inter­pre­tat-o drept o încercare de a cauza suferinţă maximă Rusiei. Scopul, potrivit acestei teorii, era de a readuce Mos­cova la masa negocierilor. Argumentele au logică şi nu prea. Este posibil ca saudiţii să aleagă o strategie complet nouă.

Ca deţinători a unor rezerve uriaşe, aceştia ar putea încerca să-şi valorifice rezervele mai rapid pentru a evita să rămână cu un activ în depreciere rapidă. Abordarea are avantaje.

Strategia implică însă şi riscuri enorme. Dacă şi alţi jucători i se vor alătura în creşterea producţiei, preţurile vor scădea şi mai mult, lucru pe care Arabia Saudită nu şi-l permite. De când a devenit conducătorul de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman a făcut o serie de mişcări economice şi politice riscante, iar schimbarea politicii privind petrolul este una dintre cele mai riscante de până acum.

Analiştii susţin că în pofida scăderii spectaculoase a preţurilor, nu s-a ajuns probabil la cel mai scăzut nivel, potrivit CNBC. Preţurile au fost în scădere pentru a treia şedinţă ieri, preţul ţiţeiului american atingând un minim pe 17 ani pe fondul deteriorării perspective privind cererea. Petrolul Brent a atins la un moment cel mai scăzut nivel de la începutul anului 2016.

Cât ar putea dura actualul război al preţurilor? Privind înapoi, bătălia va fi una de durată, scrie Bloomberg. Riadul a purtat patru războaie similare în ultimii 35 de ani. Toate au durat cel puţin un an, iar preţurile s-au prăbuşit cu cel puţin 50%. De această dată, lucrurile sunt şi mai complicate, existând şocuri simultane la nivelul cererii şi ofertei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO