Business Internaţional

„Planul lui Putin de a aduce gaze naturale în Europa prin Turcia este nerealist“

Preşedintele rus Vladimir Putin a propus săptămâna trecută la Ankara construirea unui gazoduct către Turcia, care ar putea să transporte gaze către Grecia şi restul Europei. AFP/Mediafax Foto

Preşedintele rus Vladimir Putin a propus săptămâna trecută la Ankara construirea unui gazoduct către Turcia, care ar putea să transporte gaze către Grecia şi restul Europei. AFP/Mediafax Foto

Autor: Daniela Stoican

10.12.2014, 00:04 870

Planul preşedintelui rus Vladimir Putin de a construi un gazoduct către Turcia şi care să livreze gaze mai departe şi către Europa nu are mai multe şanse de succes decât recent abandonatul proiect South Stream, cred specialiştii consultaţi de Bloomberg.

După ce preşedintele Putin a declarat săptămâna trecută că abandonează proiectul de 45 miliarde de dolari al gazoductului South Stream, care trebuia să transporte gaze în Europa pe sub Marea Neagră ocolind Ucraina, el a propus şi un plan B. Rusia va construi un gazoduct către Turcia, care ar putea să transporte gaze către Grecia şi restul Europei.

„Nu este decât show business“, a declarat Necdet Pamir, specialist în energie la Universitatea Bilkent din Ankara. Construirea unei reţele uriaşe de transport de gaze din Rusia până în Turcia care să alimenteze piaţa Uniunii Europene este nerealistă, a mai spus el.

Toţi factorii care au dus la blocarea proiectului South Stream, de transport de gaze naturale pe sub Marea Neagră în Bulgaria, sunt de natură să submineze şi planul de construire a gazoductului Turcia - Grecia. Cererea în stagnare de gaze în Europa face ca proiectul să nu fie atractiv din punct de vedere economic. În acelaşi timp, Uniunea Europeană nu este dornică să încheie acorduri cu Rusia atâta timp cât criza din Ucraina continuă. Dimpotrivă, ţările UE intenţionează să importe gaze din alte părţi ale lumii.

 

Turcia, prinsă între Rusia şi Europa

„Proiectul este perfect realist“, spunea Putin la Ankara săptămâna trecută.

Turcia este totuşi departe de a se angaja în proiect. Ministrul turc al Energiei Taner Yildiz a declarat că ţara lui nu vrea să fie prinsă între Europa şi Rusia.

„Timpul va spune dacă proiectele propuse pot fi puse în aplicare sau nu“, a spus Yildiz.

Planul rusesc este prea ambiţios, spune analistul Simon Pirani de la Institutul Oxford pentru Studii în Energie.

Gazoductul propus, care ar lega Rusia şi Turcia şi care se va adăuga celui deja existent Blue Stream, ar putea să transporte 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, adică peste 10% din consumul european.

Aproximativ 20% din cantitatea de gaze este de aşteptat să ajungă în Turcia, potrivit Gazprom, iar restul de gaze ar fi transportate în Europa. „Deşi Turcia are nevoie de o capacitate suplimentară, una de 63 de miliarde de metri cubi cu siguranţă nu este necesară“, explică Pirani.

Consumul de energie al Turciei este de aşteptat să crească cu 4,5% pe an între 2015 şi 2030, dublându-se în următorii zece ani, potrivit Administraţiei pentru Informaţii din Energie. În schimb, exporturile Gazprom către Europa ar putea scădea cu aproximativ 20% până în 2020 pe fondul competiţiei din partea energiei verzi, potrivit analistului Deutsche Bank Pavel Kushnir.

Schimbarea orientării Rusiei spre Turcia costă, Rusia oferind Turciei un discount de 6% la preţul gazelor din ianuarie, iar ministrul turc al energiei spune că va încerca să obţină un preţ şi mai bun.

Gigantul rus Gazprom a anunţat luni înfiinţarea unei noi companii, denumită Gazprom-Russkaya, care se va ocupa de construcţia gazoductului ce va lega Rusia de Turcia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO