Business Internaţional

Planul lui Draghi de a face „tot ce este nevoie“ pentru salvarea euro este analizat de Curtea Europeană de Justiţie

Planul lui Draghi de a face „tot ce este nevoie“...

Autor: Liviu Popescu

15.10.2014, 00:00 399

Curtea Europeană de Justiţie (CEJ), instanţa europeană supremă, analizează legalitatea programului de achiziţii de obligaţiuni suverane anunţat în septembrie 2012 de Banca Centrală Europeană (BCE), scrie Bloomberg. Planul avea scopul de a readuce sub control dobânzile mari la care se împrumutau unele state din zona euro.

În februarie Curtea Constituţională din Germania a înaintat CEJ o plângere depusă de un grup de avocaţi eurosceptici împotriva Tranzacţiilor Monetare Directe (OMT), un plan de achiziţii de obligaţiuni suverane prin anunţarea căruia BCE a domolit anul trecut criza datoriilor din zona euro. CEJ va analiza dacă planul preşedintelui BCE Mario Draghi ar reprezenta o finanţare monetară ilegală a guvernelor şi ar încălca astfel mandatul BCE.

Instituţia europeană a anunţat în urmă cu doi ani detaliile unui program de achiziţii de obligaţiuni, în condiţiile în care mulţi se aşteptau ca zona euro să se destrame, iar Draghi promitea că va face tot ce este nevoie pentru salvarea monedei euro. Decizia finală a CEJ va fi anunţată cel mai probabil peste 16 luni deoarece dosarul a fost înaintat de către o curte naţională de justiţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO