Business Internaţional

Planul Italiei de a-şi scoate economia din cea mai dură criză dintr-un secol: investiţii publice mai mari şi “mama tuturor reformelor”, de reducere a birocraţiei

Planul Italiei de a-şi scoate economia din cea mai dură...

Autor: Catalina Apostoiu

08.07.2020, 00:05 952

Italia intenţionează să-şi crească dramatic investiţiile publice, concentrându-se pe impulsionarea creşterii economice mai degrabă decât pe aducerea sub control a datoriei, în condiţiile în care guvernul îşi schiţează calea de ieşire din cea mai profundă recesiune din ultimul secol, scrie Bloomberg.

Investiţiile de stat vor creşte peste nivelul de 3% din PIB în următori patru ani, de la 2,3% în 2019, potrivit planului de reformă al guvernului condus de Giuseppe Conte. Planul ia în calcul granturile şi creditele UE care n-au fost încă aprobate.

Pariul este că prin creşterea cheltuielilor şi accelerarea modernizării ţării economia italiană va depăşi perioada de creştere limitată. Aceasta ar urma să ducă la o reducere a volumului uriaş al datoriilor ţării, aşteptat să urce cu mult peste nivelul de 150% din PIB în acest an.

Însă Italia depinde deja de instituţiile europene pentru a-şi ţine costurile de finanţare sub control, iar planul ar putea avea consecinţe dramatice în cazul unei creşteri a acestora.

Guvernul italian argumentează însă că alternative, o restrângere suplimentară a cheltuielilor, ar afecta puternic ţara care se îndrepta deja spre recesiune înaintea pandemiei.

În total, Italia ar urma să cheltuiască 206 miliarde de euro pentru reacţia sa de urgenţă în faţa pandemiei în acest an şi anul următor, deficitul bugetar urmând să crească drept urmare cu 75 miliarde de euro în 2020 şi 26 miliarde de euro în 2021.

Această majorare puternică a cheltuielilor ar urma să adauge PIB-ului ţării 2,6% până în 2026 şi 5% pe termen lung.

Guvernul italian a aprobat de asemenea un pachet de măsuri menite să reducă birocraţia considerată multă vreme drept unul din factorii care restrâng creşterea celei de-a treia mari economii a zonei euro, scrie CNBC.

“Decretul de simplificare” aprobat după săptămâni întregi de negocieri politice strânse, a fost anunţat de premierul Giuseppe Conte ca fiind “mama tuturor reformelor” menită să susţină relansarea unei economii îngenuncheate de pandemia de coronavirus.

Legislaţia acoperă o serie întreagă de sectoare, cum ar fi licitaţiile publice, digitalizarea, regulile privind majorările de capital în sectorul corporate şi responsabilitatea penală a oficialilor publici.

Au existat numeroase încercări de reducere a birocraţiei din partea guvernelor italiene anterioare, însă italienii de rând şi companiile se plâng că nu văd niciun progres.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO