Business Internaţional

Planul Chinei pentru a cuceri lumea în următorii 15 ani: Beijingul vrea să traseze noile standarde în tehnologie, de la 5G şi biotehnologie, până la inteligenţa artificială

sursa foto: Hepta

„Standardele Chinei 2035” este un plan care va fi lansat două doi ani de contemplare şi negociere. Experţii spun că acesta este văzut ca următorul pas în dezvoltarea Chinei, succedând planul „Made In China 2025” – prin care China s-a implicat în producţie la nivel global.

Autor: Alex Ciutacu

28.04.2020, 12:52 5054

China se pregăteşte să lanseze un plan ambiţios care se va întinde pe o perioadă de 15 ani şi care pune bazele standardelor globale pentru următoare generaţie de tehnologie.

Planul ar putea ajuta China să îşi îndeplinească ambiţiile şi i-ar putea oferi Beijingului un loc de frunte în zone precum inteligenţa artificială, reţele de telecomunicaţii şi fluxul de date, au explicat mai mulţi experţi pentru CNBC.

„Standardele Chinei 2035” este un plan care va fi lansat două doi ani de contemplare şi negociere. Experţii spun că acesta este văzut ca următorul pas în dezvoltarea Chinei, succedând planul „Made In China 2025” – prin care China s-a implicat în producţie la nivel global. Însă de data aceasta Beijingul se concentrează pe tehnologiile care vor definii următorul deceniu.

„Realitatea este că intrăm într-o nouă era care va fi definită de noile sisteme şi reţele tehnologice, în care liderii nu sunt încă bine definiţi, ceea ce îi dă Chinei oportunitatea să preia frâiele tehnologiei. Asta înseamnă că puterea în lume este încă în dezbatere”, a spus Emily de La Bruyere, co-fondator al firmei de consultanţă Horizon Advisory.

Cum vrea China să cucerească lumea

Tehnologiile şi industriile din întreaga lume funcţionează în baza unor diferite standarde, care definesc modul în care acestea funcţionează şi interoperabilitatea lor – adică modul în care două sau mai multe sisteme pot funcţiona împreună.

Industria de telecomunicaţii este un exemplu bun, întrucât noile reţele care se dezvoltă, precum cele de 5G, nu pot fi doar „pornite” de la un buton. Este nevoie de ani de zile de planuri şi dezvoltări. Standardele tehnice sunt create şi definite printr-o colaborare a reglementatorilor din industrie, experţilor şi companiilor.

Aceste specificaţii tehnice sunt adoptate şi integrate în ceea ce devine cunoscut drept standard. Asta asigură că standardele sunt cât mai uniforme, ceea ce poate îmbunătăţi eficienţa unei reţele noi şi poate asigura faptul că aceste reţele şi sisteme funcţionează oriunde în lume.

Standardele există în spatele fiecărei tehnologii pe care o folosim zilnic, precum smartphone-urile.

Marile companii europene şi americane de tehnologie, precum Ericsson şi Qualcomm, au făcut parte dintre cei care setează standardul pe mai multe industrii, însă China a început să joace un rol din ce în ce mai important în ultimii ani.

Ce ştim despre planul Chinei

În luna martie, Beijingul a publicat un document care se traduce ca „Principalele Puncte ale Procesului de Standardizare Naţională în 2020”.

Reprezentanţii firmei de consultanţă Horizon Advisory au explicat pentru CNBC ce s-ar putea regăsi în proiectul „Standardele Chinei 2035”, în special în ceea ce priveşte ambiţiile internaţionale ale Beijingului.

Unele dintre punctele publicate în planul din luna martie prevăd îmbunătăţirea standardelor pe plan intern în mai multe industrii, de la agricultură la producţie. Însă un alt aspect menţionat în document este nevoia de a stabili „o nouă generaţie a tehnologiei informaţiei şi a standardelor din sistemele de biotehnologie”.

În această secţiune, planul detaliază dezvoltarea de standarde pentru Internet of Things, cloud computing, big data, 5G şi inteligenţă artificială. Acestea sunt văzute drept tehnologii critice în viitor, care vor sta la baza infrastructurii critice în întreaga lume.

Documentul subliniază nevoia de „a participa în formularea de noi standarde internaţionale” şi nevoia Chinei de a înainta mai multe propuneri pentru standardele internaţionale.

Planul pentru următorii 15 ani ar putea sta în fruntea ambiţiei Beijingului de a transforma China în cea mai puternică economie din lume.

„5G este un exemplu proeminent până acum, întrucât nu am mai văzut companiile atât de agresive ca până acum, încercând nu doar să stabilească standarde pe plan local, ci să forţeze standardele lor în toată lumea”, a spus Elsa Kania, cercetător în cadrul programului pentru securitate naţională şi tehnologie al Centrului pentru Noua Securitate Americană (CNAS).

5G se referă la următoarea generaţie de conectivitate mobilă şi este considerată infrastructură critică, întrucât stă la baza mai multor tehnologii, precum cele care fac parte din Internet of Things.

Compania chineză Huawei, unul dintre principalii furnizori de echipamente 5G la nivel global, a devenit un jucător important în setarea standardelor. Huawei are cele mai multe patente înscrise în legătură cu tehnologia 5G, în faţa rivalilor de la Nokia şi Ericsson, conform unei analize de proprietate intelectuală, realizată de firma Iplytics.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO