Business Internaţional

Planul CE de a diviza gigantii energetici europeni nu este pe placul rusilor de la Gazprom

26.05.2008, 00:41 11

In cadrul unei conferinte anuale pe teme de energie, directorul de relatii internationale al Gazprom, Stanislav Tsigankov, a declarat ca propunerile redactate de Comisia Europeana in sensul fortarii separarii productiei, transportului si distributiei de energie vor genera "instabilitate si nesiguranta" in intregul sector, scrie International Herald Tribune.
"Ce companii vor putea planifica investitii pe termen lung in aceste conditii?", a intrebat acesta in cadrul conferintei, care a fost organizata de Gazprom, Societatea Rusa de Gaze si Consiliul German pentru Politica Externa.
Gazprom isi vede in acelasi timp pozitia ferma detinuta in UE amenintata de planurile Uniunii si a reiterat amenintarea de a lua masuri impotriva companiilor care incearca sa investeasca in Rusia daca extinderea Rusiei in Europa va fi blocata.
Folosindu-se de documente ale comisiei pentru a-si sustine punctul de vedere, Tsigankov a declarat cu fermitate ca Rusia ia in serios politica UE in domeniul energiei si ca Gazprom este pregatita sa se opuna.
Mai edificatoare este intelegerea tacita a marilor companii de energie din Europa de a se opune propunerilor comisiei.
O disputa importanta are loc deja in interiorul comisiei intre cei care fac presiuni in sensul unei competitii sporite ca mijloc de reducere a preturilor si cei care considera ca acest lucru ar afecta securitatea in domeniul energiei prin descurajarea investitiilor.
Propunerile, pe care comisia spera sa le finalizeze in lunile urmatoare, sunt modificate in mod repetat sub presiunea exercitata de companii ca E.ON Ruhrgas si Wintershall din Germania, Gaz de France, Eni din Italia, cat si Gazprom.
Aceste companii europene au incheiat contracte pe termen lung in domeniul energiei cu Gazprom pentru a-si asigura livrari pentru noi statii energetice, de exemplu. In schimb, acestea au permis Gazprom sa patrunda in sectorul de distributie din tarile lor.
Companiile sustin ca planurile autoritatilor de la Bruxelles de a diviza aceste companii integrate pe verticala vor descuraja investitiile. Acest lucru, spun companiile, nu va face decat sa puna in pericol securitatea in domeniul energiei in Europa, unde cererea de gaze naturale este asteptata sa inregistreze o crestere de 1,3% pe an in urmatoarele doua decenii.
Jean-Marie Dauger, vicepresedinte al Gaz de France, a declarat ca sectorul gazelor va necesita pana la 4.240 mld. dolari in perioada 2006-2030. Acesta a avertizat, insa, ca astfel de investitii uriase ar putea ramane nerealizate in urma propunerilor comisiei.
Matthias Rute, director general pentru energie si transporturi in cadrul Comisiei Europene, a intrebat daca Gazprom insusi realizeaza investitii suficiente si daca exista suficiente gaze in Rusia pentru a acoperi cererea interna si externa aflata in crestere.
Companiile europene au declarat totusi ca exista rezerve adecvate. Marile companii energetice europene sustin ca orice incercare de divizare in acest sector ar pune in pericol relatia pe care aceste tari au dezvoltat-o cu Rusia de-a lungul anilor.
Burckhard Bergmann, fost presedinte al E.ON Ruhrgas, a declarat ca Rusia asigura deja 37% din importurile de gaze ale Germaniei si 45% din importurile UE.
In timp ce gigantii energetici din Europa vor sa-si protejeze activele si investitiile, Rusia se teme ca investitiile sale din Germania, Italia si alte tari ale UE ar fi afectate.
Tsigankov spune ca propunerile comisiei ar insemna ca activele companiilor ar putea fi chiar vandute. Iar companiilor energetice din afara UE, ca Gazprom, li s-ar impune restrictii in privinta investitiilor sau participatiilor detinute in cadrul companiilor europene, in cazul in care comisia ar adopta reglementari si pentru companiile straine.
Gazprom ar putea fi chiar obligata sa-si separe productia de conductele care traverseaza statele baltice si Germania.
Astfel se explica de ce Gazprom incearca sa castige sprijinul unor mari companii energetice din UE.
Comisia urmeaza sa-si prezinte propunerile finale pentru companiile din afara UE care intentioneaza sa investeasca in blocul alcatuit din 27 de tari membre.
Participantii rusi in cadrul conferintei au avertizat ca in cazul in care comisia va introduce restrictii impotriva companiilor ruse, Rusia va reactiona.
Deja luna trecuta autoritatile de la Kremlin au publicat o lista de companii considerate strategice, la care strainii nu vor avea acces.
Alexander Shohin, presedinte al Asociatiei Ruse a Industrialistilor si Intreprinderilor, a asemanat dezbaterea din domeniul energiei cu "tenisul de masa, o parte introducand restrictii si cealalta raspunzand imediat cu alte restrictii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO