Business Internaţional

„Planeta se îndreaptă către o perioadă tulbure fără să aibă un lider”: De ce un război rece între China şi SUA poate reprezenta o „ameninţare mult mai mare decât virusul”

„Planeta se îndreaptă către o perioadă tulbure...

Autor: Eduard Ivanovici

28.06.2020, 00:00 692

Tensiunile tot mai mari dintre Statele Unite şi China pot reprezenta o „ameninţare mult mai mare decât coronavirusul”, spune Jeffrey Sachs, economist şi profesor în cadrul Universităţii Columbia. Astfel, planeta se va îndrepta către o „perioadă tulbure fără să aibă un lider”, potrivit BBC.

Sachs a blamat administraţia Trump pentru ostilităţile dintre primele două economii ale lumii.

„Statele Unite sunt o forţă în ceea ce priveşte divizarea, nu cooperarea. Este o forţă care caută să creeze un nou război rece cu China”, spune economistul.

Săptămâna aceasta, preşedintele Trump a semnat un act prin care lansează o serie de sancţiuni împotriva oficialilor chinezi responsabili pentru represaliile suferite de musulmanii din provincia Xinjiang. În plus, preşedintele american a declarat că autorităţile chineze ar fi încurajat răspândirea virusului pentru a destabiliza economiile rivale.

De asemenea, Administraţia Trump a luat în vizor companiile chineze, în special grupul de telecomunicaţii Huawei, despre care Washingtonul crede că este folosit de Beijing pentru a spiona Statele Unite.

„SUA au pierdut avantajul pe care îl aveau în tehnologia 5G, care este o parte esenţială în noile economii digitale. Iar Huawei începea să obţină o parte din ce în ce mai mare din piaţa globală”, a declarat Sachs.

Între timp, China a finanţat în mod constant proiecte economice în Pakistan, Myanmar, Sri Lanka şi Nepal, cei mai apropiaţi vecini ai Indiei, fapt ce a continuat să stârnească fricile liderilor din New Delhi cu privire la influenţa pe care o exercită China în regiune.

„Cinstit vorbind, marea alegere este în mâinile Chinei. Dacă liderii chinezi sunt cooperanţi, dacă se angajează în acţiuni diplomatice... atunci Asia ar putea avea un viitor extrem de luminos”, spune Sachs.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO