Business Internaţional

Pitt a demisionat. Bush trebuie sa aleaga

07.11.2002, 00:00 13

Harvey Pitt, presedintele SEC (Securities and Exchange Commission), institutia care reglementeaza piata de capital din SUA, a demisionat dupa ce a fost in fruntea SEC timp de 15 luni, relateaza Financial Times.
Demisia lui Pitt ii lasa presedintelui George W. Bush sarcina destul de delicata de a gasi o persoana pentru functia de presedinte al SEC, care sa reuseasca sa restabileasca increderea investitorilor fata de piata de capital americana dupa un an de scandaluri corporatiste.
Printre posibilii succesori se numara fostul presedinte al bursei Nasdaq Frank Zarb, fostul judecator federal Stanley Sporkin, avocatul familiei Bush James Doty, si fostul primar al New York-ului Rudolph Giuliani, conform unor surse din interiorul SEC.
Demisia lui Pitt vine ca urmare a criticilor din partea unor membri ai Congresului american, atat democrati cat si republicani, pentru esecul sau de a atrage atentia membrilor SEC ca fostul director al FBI William Webster, ales sa conduca un nou departament de supraveghere contabila, a fost presedinte al comisiei de audit al unei companii acuzata de fraude contabile in procese civile.
Mandatul lui Harvey Pitt va intra probabil in istorie ca una din cele mai turbulente perioade din istoria corporatista a Statelor Unite, cand activitatea SEC a devenit politizata iar credibilitatea i-a fost pusa la indoiala mai mult ca niciodata.
Plecarea lui Pitt din fruntea SEC vine intr-un moment cand agentia incearca sa intareasca supravegherea companiilor americane dupa ce scandalurile contabile ca cele de la Enron si WorldCom au condus la cele mai mari falimente din lume. In plus SEC preseaza cele mai mari firme de pe Wall Street sa revizuiasca regulile pentru analisti in ceea ce priveste conflictul de interese.
Sub conducerea lui Harvey Pitt SEC a avut de a face cu un numar record de nereguli in sectorul corporatist, si a propus o multime de reforme pentru sectorul corporatist. Insa Pitt a fost deseori tinta criticilor care il acuzau ca este prea apropiat de Casa Alba, care l-a numit presedinte, si ca trecutul lui in calitate de avocat corporatist care a reprezentat companiile investigate de SEC i-a subminat credibilitatea.
In scrisoarea de demisie catre presedintele George W. Bush, Harvey Pitt si-a exprimat "profundul regret" fata de aceasta decizie. "Din nefericire agitatia care a insotit mandatul meu si agentia ingreuneaza foarte mult munca comisarilor si membrilor SEC de a-si duce la bun sfarsit indatoririle", se afirma in scrisoarea de demisie. "Decat sa fiu o povara pentru dumneavoastra sau pentru agentie, cred ca este in interesul tuturor daca ma retrag acum", a mai scris Harvey Pitt.
Comisarul SEC Paul Atkins, un republican care a fost mentionat ca un posibil presedinte interimar, a refuzat sa faca vreun comentariu asupra plecarii lui Pitt.
Harvey Pitt si-a inceput cariera la SEC in 1968, ajungand sa fie consilierul general al agentiei. El a parasit SEC in 1978 cand s-a alaturat firmei de avocatura Fried, Frank, Harris, Shriver & Jacobson.
El a devenit unul din cei mai cautati avocati din Washington, castigand cateva milioane de dolari pe an. Printre clientii lui se numarau firme importante de pe Wall Street, cele mai mari firme de contabilitate si grupul lor de lobby, Institutul American al Contabililor Autorizati Public.
Pitt si-a descris trecutul drept un avantaj, in august 2001 a fost confirmat in functie cu unanimitate de voturi de catre Senatul american. La scurt timp dupa ce a fost numit in functie Pitt a fost laudat pentru eforturile sale de a spori increderea in pietele de capital dupa ce acestea au fost nevoite sa se inchida dupa evenimentele din 11 septembrie 2001.
In octombrie 2001, in cadrul unui discurs in fata grupului industriei contabile pe care odinioara a reprezentat-o, Pitt a declarat ca SEC "nu a fost in ultimul timp un loc placut si dragut pentru contabili" si a promis ca acele zile vor lua sfarsit. La doar cateva saptamani, compania Enron a intrat in colaps, iar membrii Congresului au considerat declaratia lui Pitt in fata fostilor clienti drept o dovada ca el era bland fata de ilegalitatile corporatiste.
Pitt a fost criticat si de catre membrii marcanti ai partidului Democrat din Senat si Congres dupa ce in luna iulie a acestui an a trimis spre aprobare o propunere legislativa care ar fi condus la ridicarea SEC la statutul de cabinet, o miscare care ar fi marit salariul lui Pitt de la 138.200 $ la 166.700 $.
Pitt nu este primul presedinte SEC care a demisionat in urma presiunilor politice, a declarat Joel Seligman, decan al Facultatii de drept din cadrul Universitatii Washington din St. Louis si autorul unei istorii a SEC.
In 1973 G Bradford Cook a demisionat dupa 74 de zile in fruntea SEC din cauza implicarii sale colaterale in scandalul Watergate.
"Este o tragedie", a comemtat Seligman demisia lui Pitt. "Este unul din cele mai triste momente din istoria SEC".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO