Business Internaţional

Pirelli vinde actiunile detinute la Telecom Italia

13.02.2007, 18:50 11

Actiunile Pirelli au crescut cu 4% dupa ce grupul italian a afirmat ca poarta discutii cu Telefonica din Spania si cu alti investitori interesati sa cumpere actiuni de la compania care controleaza Telecom Italia, intr-o afacere care ar putea fi evaluata la 3 mld. euro (3,9 mld. dolari), scrie Bloomberg.
Telefonica, cel mai mare grup de servicii telefonice din Spania, a afirmat ca i s-a oferit o parte din actiunile Olimpia, care este detinuta in proportie de 80% de Pirelli. Olimpia detine 18% din Telecom Italia. Telefonica a afirmat ca a avut "discutii preliminarii" cu Pirelli si ca nu s-a ajuns la niciun acord.
Grupul spaniol este ultimul care isi exprima interesul fata de achizitia unei parti din Telecom Italia de la Pirelli, compania de real estate si producatoare de cauciucuri care urmareste sa-si diversifice activitatile.
Oameni apropiati companiei au afirmat ca Telefonica ia in considerare preluarea a 30% din Olimpia, ceea ce inseamna controlul a 5,4% din Telecom Italia.
Exista insa obstacole de trecut, astfel incat nu s-a ajuns la nicio intelegere. Luna trecuta Sistema din Rusia si Hinduja din India au dezvaluit ca sunt interesate de partea pe care Pirelli o are la Telecom Italia. Fondul de investitii Blackstone si alte companii au analizat de asemenea oferta.
O alta problema care ii tine departe pe ofertanti este pretul. Presedintele Pirelli este Marco Tronchetti Prova care pana in septembrie a fost si presedintele Telecom Italia.
Daca Telefonica va plati 3 euro pe actiune, dupa cum doreste Pirelli, in loc de 2,30 euro pe actiune, cat valoreaza pe piata, va trebui sa justifice recompensele mari actionarilor sai, explicandu-le ca afacerea le-a oferit o miza strategica si o flexibilitate mai mare pentru a-si extinde parteneriatul cu Telecom Italia.
Telefonica nu discuta pentru moment nimic in afara de o minoritate din actiunile Olimpia in parte datorita faptului ca exista o oarecare sensibilitate in Italia in ceea ce priveste preluarea controlului Telecom Italia de catre firme straine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO