Business Internaţional

Pirelli si Telecom Italia sustin ca au o situatie financiara rezonabila

27.09.2006, 18:09 22

Telecom Italia si cel mai important actionar al sau, compania Pirelli, au dat garantii investitorilor ca vor reduce datoriile, in conditiile in care actiunile acestora au scazut din cauza situatiei financiare incerte, scrie Bloomberg.
Actiunile Pirelli au scazut cu 5,5%, fiind tranzactionate la Milano cu 66 de eurocenti, cel mai scazut pret din ultimele doua luni, in timp ce actiunile Telecom Italia, cel mai mare operator de telefonie din Italia, au inregistrat o depreciere de 0,8% la inceputul acestei saptamani, pretul actual fiind de 2,2 euro.
"Companiile sunt sanatoase din punct de vedere financiar", a spus Marco Tronchetti Provera, presedintele Pirelli.
Telecom Italia, pe care Provera a condus-o pana la 15 septembrie, a spus ca datoriile de 41 de miliarde de euro vor fi returnate din veniturile companiei, fara a renunta la anumite active.
Pe 11 septembrie Telecom Italia a facut public planul de separare a diviziei de telefonie mobila de cea fixa, la un an dupa ce Provera a finalizat rascumpararea unui pachet de actiuni ale companiei in valoare de 20 de miliarde de euro. Actiunile intreprinse de Provera au generat speculatii privind posibila vanzare a companiei cu scopul de a reduce datoriile.
Provera a demisionat de la conducerea companiei pe 15 septembrie, dupa ce proiectul sau de restructurare a primit o ampla critica din partea prim-ministrului Romano Prodi si a unor organizatii sindicale, locul sau fiind luat de catre Guido Rossi.
Dupa ce Provera a facut public planul sau de restructurare, valoarea actiunilor Pirelli s-a redus cu circa 17%, in timp ce actiunile Telecom Italia au cunoscut o depreciere de 3,5%, valoarea de piata a companiei scazand astfel la circa 40 mld. euro, adica mai putin decat totalizeaza datoriile acesteia.
Pirelli controleaza Telecom Italia prin intermediul holdingului Olimpia, care detine 18% din operatorul de telefonie. Pirelli urmeaza sa isi mareasca participatia la acest holding pana la 80% in cursul lunilor urmatoare.
Telecom Italia anuntat ca nu intentioneaza sa renunte la niciun activ al companiei, datoria urmand sa fie acoperita cu ajutorul veniturilor. Guido Rossi impreuna cu alti top manageri se vor intalni la Roma pentru a prezenta noua strategie organismului de reglementare a pietei de capital Consob.
Datoriile Telecom au o maturitate medie de peste opt ani si pot fi rambursate fara a recurge la vanzarea activelor prin manse anuale de 7 mld. euro, a spus Domenico De Sole, un membru al consiliului de conducere al companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO