Business Internaţional

Pietelor in dezvoltare le-a scazut febra, dar nici sanatoase nu sunt inca

09.03.2001, 00:00 19



Indicele Emerging Market Bond Plus (EMBI(id, categories, publish_date, publish_time, title, supratitle, intro, details, acces_level, authors), calculat de agentia J.P. Morgan Securities, a fost cotat miercuri la 707puncte de baza, adica 7,07% peste dobanda Trezoreriei americane, in scadere cu 10 puncte de baza fata de ziua precedenta, relateaza agentiile internationale de presa.

Indicele EMBI (este un indicator al performantei titlurilor de stat emise de tarile in curs de dezvoltare, calculat in puncte de baza (o sutime de procent), care "ia temperatura" pietelor in formare.

Obligatiunile emise de statul bulgar au inregistrat o evolutie foarte buna, in conditiile in care s-a redus cu 8 puncte de baza (0,08%), comparativ cu ziua precedenta.

"Parerea noastra este ca nu vor reusi sa sustina aceasta evolutie foarte buna pentru mai mult timp. Investitorii sunt deja aprovizionati cu titluri, iar in Bulgaria vor avea loc alegeri in iunie" a declarat Ashley Dodd-Noble, analist in problema obligatiunilor de pe pietele emergente la BNP Paribas din Londra.

Desi BNPP nu crede ca vor avea loc schimbari importante la nivel macroeconomic in statul est-european dupa alegeri, campania electorala va provoca o majorare a dobanzii, datorita incertitudinii politice.

ai obligatiunile Rusiei au avut o evolutie buna, randamentul lor reducandu-se pana la 1.024 puncte de baza, respectiv 10,24% in plus fata de dobanda la bonurile de tezaur americane. Scandalul politic din Duma de Stat nu a afectat interesul pentru titlurile rusesti.

"Consideram ca jocurile politice sunt strans controlate de presedintele Vladimir Putin, iar rezultatul nu poate fi decat pozitiv pentru Rusia, deoarece economia va fi intarita" a mai declarat Dodd-Noble.

Opozitia comunista din camera inferioara intentioneaza sa introduca o motiune de cenzura la adresa Guvernului condus de premierul Mihail Kasianov.

Chiar si propriul partid al lui Putin a anuntat ca va sustine votul de neincredere. Daca motiunea va avea succes, Putin va avea doua alternative: fie demiterea lui Kasianov, fie organizarea de alegeri anticipate. In cazul celei de-a doua variante, numarul de locuri parlamentare al comunistilor va scadea.

O alta evolutie spectaculoasa a avut in aceasta saptamana, randamentul obligatiunilor emise de Argentina. Miercuri, dobanda a scazut cu 3 puncte de baza, dupa ce luni si marti s-a redus cu 55 puncte de baza, respectiv 6 puncte.

Imbunatatirea perspectivelor pentru statul sud-american se datoreaza numirii lui Ricardo Lopez-Murphy in postul de ministru al economiei si finantelor.

Dar pretul nu a mai inregistrat aceeasi evolutie ca in prima zi a saptamanii, deoarece investitorii s-au retras, pentru a incasa profitul, iar Lopez-Murphy nu a publicat nici un plan de revitalizare a economiei.

Turcia a consemnat, de asemenea, o diminuare a dobanzilor in aceasta saptamana, tot datorita numirii unui nou ministru al economiei. Kemal Dervis, un foarte respectat economist turc, fost vicepresedinte al Bancii Mondiale, a devenit un "super-ministru" care va supraveghea Trezoreria, activitatea bancii centrale si celelalte institutii economice din Turcia.

Europa Centrala si de Est beneficiaza din plin de pe urma reducerii costurilor creditului. Croatia a profitat de conjunctura favorabila si de cresterea increderii investitorilor, lansand o emisiune de obligatiuni internationale cu scadenta la 10 ani.

Emisiunea, in valoare de 500 de milioane de euro, s-a realizat la 215 puncte de baza deasupra dobanzii titlurilor statului german.

Bondurile croate sunt foarte atractive pentru investitorii europeni, avand in vedere diminuarea randamentului obligatiunilor emise de Polonia, Ungaria sau Cehia, care nu mai sunt considerate state emergente.

Romania a beneficiat, de asemenea, de pe urma reevaluarii ratingurilor acordate agentia Standard & Poor's privind datoria pe termen lung, de la stabil la pozitiv. Agentia a anuntat ca aceasta decizie subliniaza orientarii noului Guvern catre reforma economica si integrare in Uniunea Europeana.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO